close-btn

Цифрове євро кардинально змінить фінансовий ландшафт Європи – Центробанк Естонії

Представники фінрегулятора розповіли про хід розробок цифрової валюти єврозони

Eesti Pank. Фото: rus.delfi.ee

Технологія цифрового євро на основі блокчейна теоретично може забезпечити необмежену кількість платежів з великою грошовою масою, що здійснюються одночасно. Це випливає з офіційної заяви представників Центрального банку Естонії (Eesti Pank), зробленого за результатами проведеного спільно з ЄЦБ експерименту.

Відзначається, що співробітники Eesti Pank протягом першого півріччя 2021 року брали участь в дослідженнях зі створення цифрової версії валюти євро. Проєкт очолює ЄЦБ за фінансової та матеріальної підтримки ЦБ Іспанії, Німеччини, Італії, Греції, Ірландії, Латвії та Нідерландів.

В ході робіт особливу увагу було приділено досвіду саме Естонії, оскільки ця країна першою в Європі прийняла “на озброєння” технологію блокчейна для реалізації проєкту цифрової держави, де велика частина адмінпослуг надається в електронному вигляді.

У Eesti Pank додали, що на даному етапі розробникам вже вдалося подолати серйозні проблеми блокчейна такі, як низька продуктивність та високі витрати на електроенергію. Під час одного з тестів система протягом секунди змогла обробити більше 300 тис одночасно відправлених платіжних доручень, кожне з яких досягало адресата менше ніж через дві секунди після відправки.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

Представники Європейського центрального банку оголосили про початок робіт зі створення цифрового євро, оскільки все більше число споживачів відмовляються від використання готівки. Очікується, що роботи по проєкту триватимуть близько двох років, після чого ЄЦБ представить прототип єдиної цифрової валюти, яка пізніше буде запущена на території 19 країн єврозони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Євросоюзі запропонували заборонити анонімні криптогаманці

За матеріалами сайту finextra.com

google news