close-btn

Держбанки скоротили частку непрацюючих кредитів на 108 мільярдів – НБУ

Фінустанови, власником яких є держава, станом на 1 вересня зменшили обсяг наявних непрацюючих кредитів (NPL) до 35%

Національний банк України. Фото: bank.gov.ua

Про це повідомляє пресслужба Національного банку України.

“Банківська система з 1 січня 2020 року суттєво зменшила рівень непрацюючих кредитів (NPL) – до 35% на 1 вересня 2021 року”.

При цьому держбанки скоротили портфелі NPL на 108 млрд грн, що становить майже 80% від загального скорочення в банківській системі. У НБУ відзначили, що основним інструментом оздоровлення портфелів залишається списання раніше зарезервованих неробочих активів з одночасним продовженням роботи щодо повернення коштів.

Співробітники фінрегулятора вважають, що держбанки мають всі можливості для ефективного вирішення проблем, викликаних токсичними кредитами і активами, оскільки з боку уряду і законодавства для цього зараз немає ніяких перешкод. Водночас банки очікують більш ефективного захисту своїх прав в судах, додають в НБУ.

Раніше глава відомства Кирило Шевченко розповів, який обсяг заощаджень українців перебуває поза банківською системою. За його словами, на руках у жителів України знаходиться приблизно $30-35 млрд. Він уточнив, що підрахунок накопичень здійснено за методологією платіжного балансу. При цьому банкам як і раніше складно залучити ці гроші у вигляді депозитів.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

Збільшення бюджету-2021: Володимир Зеленський підписав відповідний закон. Згідно з текстом документа, держбюджет на поточний рік планується розширити на 40 млрд грн. Це було вирішено зробити у зв’язку з прогнозованим перевиконанням дохідної частини до кінця року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Агентство Fitch Ratings підвищило рейтинг стійкості Укрексімбанку

За матеріалами сайту epravda.com.ua

google news