close-btn

Гривня увійшла до десятки найбільш прибуткових валют світу

У 2021 році позитивний вплив на українську валюту надали сприятливі умови на зовнішніх ринках, високі ціни на руду, метали та зернові

Гривня увійшла до десятки найбільш прибуткових валют світу. Перше місце в рейтингу зайняла сейшельська рупія, яка зміцнилася на 60% завдяки відновленню туристичного бізнесу. По відношенню до долара США українська валюта за січень-вересень 2021 року зміцнилася на 7%. Про це повідомляє агентство Bloomberg. Економісти відзначають, що гривню підтримали сприятливі умови на зовнішніх ринках.

Високі ціни на руду, метали і зернові позитивно вплинули на торговий баланс, який безпосередньо впливає на баланс попиту і пропозиції валюти. У свою чергу, підвищення облікової ставки до 8,5%, відмова від активної підтримки банків грошима і зменшення викупу валюти посилило попит на гривню. Однак українська валюта як і раніше дуже залежна від таких факторів, як експорт врожаю зернових і коливання на ринку енергоресурсів, зокрема, цін на природний газ.

«В цілому можна очікувати стабільний курс гривні зі звичайним ослабленням в кінці грудня. Можливі лише короткострокові коливання через зміни попиту і пропозиції», – заявив директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

Переважна більшість (76%) українців, які шукають роботу, готові прийняти пропозицію отримувати неофіційну зарплату. Про це свідчать результати опитування, проведеного серед 1100 жителів України на замовлення порталу з працевлаштування GorodRabot.com.ua серед 1100 жителів України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НБУ погодив оновлені правила для Міжнародної платіжної системи LEO

За матеріалами сайту bloomberg.com

google news