close-btn

Кабмін розширив коло учасників програм «Доступна іпотека 7%» і «Доступні кредити 5-7-9%»

Про це повідомили в пресслужбі Міністерства фінансів

Фото: doverfcu.com

Згідно з офіційною інформацією, текст указу «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 № 28 і від 24 січня 2020 № 29» було погоджено на засіданні уряду 21 жовтня. Також з ініціативи Кабміну в програму було вирішено включити ФОП, чий сумарний річний дохід не перевищує 50 млн грн.

Такі позичальники зможуть без застави отримувати пільгові кредити зі ставкою 12% річних в розмірі до 1 млн грн. Заступник міністра фінансів Юрій Драганчук заявив, що відомство продовжить оптимізацію умов програми з метою надання ефективного механізму кредитування вітчизняного бізнесу і перезапуску іпотечного ринку України.

Також на засіданні Кабміну була затверджена держпрограма фінансового лізингу для суб’єктів мікро, малого і середнього підприємництва (ММСП). Процедура відбуватиметься шляхом часткової компенсації фактичних витрат на оплату базової винагороди за договорами фінансового лізингу до рівня 5, 7 або 9 відсотків річних.

У пресслужбі відомства також заявили, що програма «5-7-9%» буде розширена з метою зміцнення співробітництва між пільговими позичальниками та органами місцевого самоврядування. Таким чином, місцеві бюджети можна буде залучити для часткового фінансування кредитів, які видаються заявникам в рамках програми.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

НБУ опублікував статистику по структурі видаваних населенню кредитів українськими банками. У звіті говориться, що на сьогоднішній день основний прибуток вітчизняні банки отримують саме від кредитування фізичних осіб. Якщо в січні обсяг чистого прибутку (за вирахуванням резервів) склав 148,6 млрд грн, то на 1 вересня вже досяг 181,7 млрд грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, скільки перевірок фірм планують провести держоргани у 2022 році

За матеріалами сайту mof.gov.ua

google news