close-btn

Найбільший фотобанк подав до суду на ШІ за крадіжку зображень: подробиці

Getty пішли до суду зі звинуваченнями Stability AI у порушенні авторських прав. Останні свою провину заперечують

Суд

Суд. Фото: unsplash.com

На Stability AI подали до суду за порушення авторських прав

Stability AI – стартап, який використовує ШІ. Вони вже відреагували на позов, поданий Getty Images (один із найбільших фотобанків), стосовно порушення авторських прав.

Нещодавно Getty подала до суду на Stability за “грубе порушення” її інтелектуальної власності, заявивши, що обвинувачений без дозволу скопіював понад 12 мільйонів зображень, захищених авторським правом.

Цікаво, що для Stability це не перший позов. Стартап вже судився з художниками з Каліфорнії, які стверджували, що інструменти перетворення тексту на зображення неправомірно використовують їх твори, захищені авторським правом.

Відповідь Stability

Стартап заявив, що суд із США не має права розглядати справу британського підрозділу компанії.

Таким чином, їх відповідь ніяк не стосується висунутих звинувачень.

При цьому засновник і генеральний директор Stability Емад Мостак переконаний, що спосіб, яким працює їхній ШІ. Нівелює всі звинувачення щодо авторського права. Уточнивши, що систему захищено «сумлінним використанням».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ChatGPT звинуватив CZ у роботі на Китай: лист у Binance з Конгресу США

Що це таке?

Добросовісне використання матеріалів, захищених авторським правом, за законами США має захищати творців, які використовують матеріали інших людей. Суть у тому, що подібні матеріали повинні змінювати природу авторського матеріалу.

Як працює Stability AI

Їх ШІ «навчається» використовуючи 2 мільярди зображень, включаючи фотографії, захищені авторським правом Getty.

Ті хто створив цей набір зображень заявили, що компанії, які хочуть використовувати його в комерційних цілях, несуть відповідальність за будь-які можливі порушення авторських прав.

«[Набір даних] може використовуватись компаніями на свій страх і ризик і під свою відповідальність. Ми скрізь пишемо у наших документах, повідомленнях у блогах, що ви повинні очистити їх та використовувати відповідально, тому я не можу говорити за стабільність ШІ», — сказав Крістоф Шуманн.

Він засновник LAION, німецької некомерційної організації в галузі ШІ, яка створила цей набір даних

«Я думаю, що якщо ви навчаєте модель ШІ на деяких даних, ви повинні ухвалити рішення про те, що включати в навчальні дані, а що ні. Ти маєш взяти на себе відповідальність», – додав він.

Один юрист, який спеціалізується на авторських правах у сфері ШІ, повідомив Sifted, що суд Getty та Stability може зайняти 18 місяців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новий додаток зміг оживити ШІ-ботів: деталі

Директором криптокомпанії виявився бот: як це сталося

Влада США має намір обмежити інвестиції в китайські ШІ-технології

За матеріалами sifted.eu

google news