close-btn

Мінсоцполітики: Прожитковий мінімум в Україні рахуватимуть по-новому

В Україні змінюють методологію розрахунку прожиткового мінімуму. Обіцяють, що новий показник зможе повністю задовольнити потреби людини. Про це заявила міністр соцполітики Марина Лазебна

finance.today.ua

Основною проблемою Лазебна називає те, що до прожиткового мінімуму прив’язані розміри штрафів та інших відрахувань. Таким чином, у Мінсоцполітики вирішили залишити цю прив’язку у формуванні лише пенсії та мінімальної зарплати.

«Ми проаналізували 180 законодавчих актів, які мають прив’язку до прожиткового мінімуму і шукали на що її можна замінити. Вирішили залишити цю прив’язку у формуванні основних нарахувань: лише пенсія та мінімальна зарплата. А решту прив’язуємо до базових виплат, щоб у людини не було жодних зайвих втрат», — пояснила міністр.

У проекті держбюджету на 2022 рік закладено сумарне підвищення прожиткового мінімуму на 203 грн.

Для працездатних осіб прожитковий мінімум планують встановити на такому рівні:

  • з 1 січня – 2481 грн. Підвищення цієї дати не буде, такий прожитковий мінімум встановлюється з 1 грудня 2021 року;
  • з 1 липня – 2600 грн. Підвищення становитиме 119 грн;
  • з 1 грудня -2684 грн. Це зростання ще на 84 гривні.

«Номінальний (середній) прожитковий мінімум зросте на 8,2%. Але реально прожитковий мінімум зросте лише на 2%. Рахункова палата неодноразово наполягала на необхідності змінити підходи до формування розміру прожиткового мінімуму. Адже реальний прожитковий мінімум, розрахований Мінсоцполітики в 1,7 більше, ніж закладено у проекті бюджету», — заявив перед голосуванням за проект бюджету голова Рахункової палати України Валерій Пацкан.

Зазначається, що Міністерство соціальної політики за участю експертів вже розробило комплекс законопроектів, які мають змінити ситуацію, що склалася. Чотири законопроекти передано до парламенту.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

Депутати ВРУ IX скликання вийшли з канікул 7 вересня. Шоста сесія триватиме до 21 січня 2022 року. За неповні два місяці народні обранці встигли ухвалити важливі економічні ініціативи, деякі навіть поламали списи. PaySpace Magazine зібрав десятку цікавих законопроектів, які були чи будуть у полі зору депутатів восени.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Курс гривні залишиться стабільным: Нацбанк збільшив викуп валюти на міжбанку

За матеріалами сайту apostrophe.ua

google news