close-btn

На Meta, Google та TikTok подали до суду: чому

Шкільний округ Меріленду подає до суду на Meta, Google та TikTok, стверджуючи, що їхні платформи сприяли «кризі психічного здоров’я» серед учнів.

Meta Google TikTok

Фото: freepik.com

Система державних шкіл округу Ховард приєднується до шкільних округів США, які позиваються до компаній зі списку топових соціальних мереж.

Шкільний округ Меріленду подає до суду на Meta, Google, Snap та материнську компанію TikTok, ByteDance. Вони стверджують, що ці платформи сприяють «кризі психічного здоров’я» серед студентів. У позові стверджується, що соціальні мережі цих компаній викликають звикання, тому вони небезпечні. Щобільше платформи перебудовують дитяче мислення, почуття та поведінку.

Там перераховані проблеми в Instagram, Facebook, YouTube, Snapchat і TikTok, які завдають шкоди дітям. У ньому згадуються функції, що викликають звикання, такі як сторінка TikTok For You, керована користувачами даними.

Однак, претензії до TikTok висловили й в Україні. Люди навіть вимагали заборонити соціальну мережу. Що пропонує автор петиції?

У ньому також згадуються алгоритми рекомендацій Facebook та Instagram та шкідливі цикли надмірного використання продукту.

Шкільний округ звинувачує платформи у пропаганді негативних соціальних порівнянь, що призводить до проблем зі сприйняттям власного тіла та пов’язаних з ними розладів. Він критикує батьківський контроль та прогалини у безпеці, які нібито сприяють експлуатації дітей.

У позові йдеться, що відповідачі мали на меті зростання коштом психічного та фізичного здоров’я дітей. Вони розробили функції, які неконтрольовано використовувались дітьми.

Контекст

Система державних шкіл округу Ховард не єдина, хто звернувся до суду. Інші шкільні округи в Меріленді, штаті Вашингтон, Флориді, Каліфорнії, Пенсільванії, Нью-Джерсі, Алабамі, Теннессі та інших штатах подали аналогічні позови проти соціальних мереж через негативний вплив на психічне здоров’я дітей.

Глава служби безпеки Meta заявляє, що вони видаляють шкідливий контент за допомогою передових технологій. Google відкидає звинувачення, підкреслюючи, що в них є вікові особливості та батьківський контроль на YouTube. Snap забезпечує перевірку контенту для захисту від шкідливих матеріалів. ByteDance не відповів.

Вплив соціальних мереж на дітей привернув увагу громадськості. Доктор Вівек Мурті попереджає про значний ризик соціальних мереж для благополуччя дітей.

Штати відповіли законами, які забороняють дітям користуватися соціальними мережами без згоди батьків. Деякі пропонують онлайн системи перевірки віку, попри побоювання захисників конфіденційності.

Інші статті на цю тему:

Джерело: The Verge.

google news