close-btn

НБУ вводить регламент виїзного нагляду за фінансовими установами: що чекає на ринок

НБУ запровадив правила виїзного нагляду за небанківськими постачальниками платіжних послуг задля забезпечення дотримання вимог законодавства. Ці правила поширюються на нових учасників платіжного ринку та набирають чинності з 9 травня 2023 року

НБУ

НБУ. Фото: bank.gov.ua

НБУ запровадив правила виїзного нагляду за небанківськими постачальниками платіжних послуг та обмеженими постачальниками платіжних послуг, які діють на платіжному ринку. Метою даного нагляду є забезпечення дотримання пруденційних нормативів, дозвільних умов діяльності та вимог законодавства, що регулюють платіжні операції та відносини між постачальниками послуг та користувачами. Крім того, ІТ-безпека та безперервність платіжних послуг є іншими вимогами, на які поширюється цей нагляд.

Регламент визначає процес нагляду, який включає обмін інформацією та необхідними документами між регулятором і учасниками ринку, робочі зустрічі з представниками об’єкта нагляду, ініціювання заходів впливу у разі порушень законодавства, що регулює діяльність платіжного ринку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацбанк анулював ліцензію черговій фінансовій компанії — деталі

Ці правила поширюються на нових учасників. Вони з’явилися на ринку платежів у зв’язку із набранням чинності новим Законом України «Про платіжні послуги». До них належать: платіжні установи, провайдери обмежених платіжних послуг, філії іноземних платіжних установ, фінансові установи, які можуть надавати платіжні послуги, та поштові оператори, уповноважені надавати платіжні послуги.

Відповідні норми затвердженої постановою правління НБУ від 5 травня 2023 року № 60 та набирають чинності з 9 травня 2023 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Наслідки світової банківської кризи для України: відповідь НБУ

НБУ відмовляє у продовженні ліцензії WayForPay: компанію підозрюють у співпраці з РФ

НБУ передбачає значне зростання зарплат в Україні: що слід очікувати

За матеріалами bank.gov.ua

google news