close-btn

Черговий скандал: ПЗ Pegasus здатне зламати iPhone – New York Times

Ізраїльська компанія розробила цей сервіс для боротьби з терористами. Проте в останні роки його все частіше використовують у злочинних цілях

Фото: Jourtify

Цього тижня в американському виданні New York Times з’явилася стаття журналіста Бена Хаббарда, де він розповідає, як за допомогою софту Pegasus зловмисники зламують смартфони компанії Apple. Зокрема, журналіст наводить випадок з особистої практики, коли його девайс постраждав під час перебування Хаббарда на Близькому Сході.

У статті йдеться про те, що сьогодні кіберзлочинці все частіше використовують у своїй діяльності програмні продукти компанії NSO Group, зокрема, сервіс Pegasus. Експерти, які проводили експертизу, кажуть, що в логах телефону Хаббарда було виявлено чотири спроби злому: перші дві були у вигляді небезпечних посилань, надісланих через WhatsApp та SMS.

Журналіст не відкривав надісланих посилань. Тоді злочинці знайшли інший шлях і все ж таки зуміли дистанційно проникнути в смартфон. Слід зазначити, що компанія NSO Group спеціалізується на створенні хакерського софту, призначеного для спецслужб. Компанія зі штаб-квартирою в Ізраїлі продає свої розробки урядам різних країн світу.

Офіційно її продукти використовуються виключно у правоохоронній діяльності та боротьбі з терористами. Однак в інтернеті не перший рік з’являються чутки про те, що за допомогою Pegasus здійснюються проникнення в смартфони людей, проти яких не ведеться жодних процесуальних дій. Вважається, що найчастіше сервісами NSO Group зловживають працівники силових відомств Саудівської Аравії.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

Сервери хакерської групи вимагачів REvil були зламані і відключені в результаті операції, проведеної в декількох країнах. Колишні партнери і спільники очолюваного Росією злочинного угруповання несуть відповідальність за травневу кібератаку на Colonial, яка призвела до нестачі газу на східному узбережжі США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кіберполіція знешкодила хакера, який здійснив понад сотню атак на закордонні компанії

За матеріалами сайту nytimes.com

google news