close-btn

Оптоволокно зробить можливою появу квантового інтернету: нова розробка вчених з Данії

Оптоволоконна система може створювати нові кубіти прямо під час роботи і не перегрівається навіть при кімнатній температурі

Фото: spacegid.com

Вчені з Технічного університету Данії (DTU) створили унікальне комунікаційне рішення, яке призначене для з’єднання інтерфейсу квантового комп’ютера зі звичайною оптоволоконною мережею. Характерною особливістю розробки є те, що вона дозволяє налагодити комунікацію без істотного збільшення температури, яке зазвичай супроводжує роботу квантових ЕОМ.

Принцип нової системи полягає в особливій організації комунікаційного середовища, за рахунок чого збільшується пропускна здатність обчислювальних операцій, що здійснюються кубітами комп’ютера.

“Будь-який алгоритм може бути реалізований на нашій платформі при наявності правильних вхідних даних, а саме оптичних кубітів. Комп’ютер повністю програмується”, – пояснив керівник проєкту Міккель Вілсбелл Ларсен.

Один з інженерів також додав, що дана розробка значно перевершує традиційні системи на основі суперпровідників, оскільки в них використовується обмежена кількість кубітів, в той час, як оптична система DTU дозволяє залучати для вирішення завдань практично необмежену кількість кубітів.

При цьому комплекс не потрібно оснащувати потужною охолоджувальною установкою, робота може проводитися навіть при кімнатній температурі.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

Новий алгоритм на основі штучного інтелекту усуне “дитячі хвороби” квантових комп’ютерів. Перспективна технологія квантової заплутаності, на основі якої великі корпорації намагаються створювати надпотужні ЕОМ, має одну базову проблему, що зводить всі зусилля інженерів нанівець – перешкоди при взаємодії з навколишнім середовищем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вперше в Україні: Львівський університет відкрив програму квантового програмування

За матеріалами сайту phys.org

google news