close-btn

Листи від РНБО: хакери розпочали нову хвилю атак українських організацій та держвідомств

Вміст листів, що надсилаються, складається з графічного файлу та архіву. Контент є вірусним та призначений для перехоплення керування над комп’ютером жертви

Фахівці урядової команди реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA, що діє при Держспецзв’язку, повідомляють про чергову хвилю атак хакерів у вигляді розсилки користувачам електронних листів, що містять шкідливе ПЗ. У заголовку листа вказується тема, пов’язана з Апаратом Ради національної безпеки та оборони (РНБО).

Експерти кажуть, що заархівований у листі вірус при попаданні в систему комп’ютера може викрадати персональні та облікові дані, також ПЗ віддалено перехоплює управління над ПК. Шкідливий софт може використовувати при цьому програму Remote Utilities.

Основною ціллю хакерів є українські установи та підприємства, а також держоргани. Електронні листи, які нібито надходять від РНБО, містять тему “RE: Критичне оновлення безпеки” та вкладення у вигляді RAR-архіву. У листі користувач може виявити графічний файл з назвою “інструкція Важливо прочитати.jpg” або спліт-архів із виконуваним файлом.

Нагадаємо, минулого тижня фахівці CERT-UA попереджали користувачів про іншу атаку – з використанням теми комерційних розрахунків за обслуговування компанією Укртелеком. Листи хакерів також містили EXE-файли для перехоплення управління системою ПК.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ChatGPT з’явився потужний конкурент: Neeva запускає генеративну пошукову систему AI

Ми раніше повідомляли, що Центральний банк ОАЕ оголосив про нову програму прискорення цифрової трансформації у секторі фінансових послуг. Ініціатива включає випуск власної цифрової валюти центрального банку (CBDC) для внутрішніх та міжнародних платежів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Wirex та Visa уклали довгострокове глобальне стратегічне партнерство

Viber розширює функціонал додатку: що це дасть користувачам

За матеріалами сайту cip.gov.ua/ua

google news