close-btn

Росія повинна потрапити до чорного списку FATF — НБУ

Нацбанк України закликав Міжнародну групу з протидії відмиванню злочинних грошей (FATF) виключити зі своїх лав РФ та додати країну-агресора до чорного списку

FATF

Росія повинна потрапити до чорного списку FATF — НБУ Фото: forkast.news

Національний Банк України попросив на наступному пленарному засіданні FATF (що відбудеться 18-21 жовтня) розглянути питання та ухвалити рішення:

  • виключення Росії з-поміж країн-членів FATF;
  • звернення до регіональних органів на кшталт FATF з вимогою припинити членство країни-окупанта і позбавити її статусу спостерігача у цих органах;
  • включення РФ до «чорного списку FATF» (список юрисдикцій з високим рівнем ризику, на які поширюється заклик до дії).

«Рішення мають бути прийняті у відповідь на порушення РФ основоположних принципів міжнародного права, внаслідок яких виникли суттєві загрози безпеці та цілісності фінансової системи світу. Дії РФ прямо свідчать про порушення заборон фінансування тероризму та режиму нерозповсюдження зброї масової поразки», — зазначається у повідомленні голови Нацбанку Андрія Пишного.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС почав працювати над механізмом передачі російських активів Україні

За його словами, членство держави-терориста у FATF ставить під питання репутацію цієї організації, створеної на основі принципів міжнародного співробітництва та взаємної довіри.

«Неможливо вести діалог, заснований на довірі та взаємній повазі до міжнародного права та стандартів FATF, з державою-терористом. Ведення діалогу можливе лише після того, як воно припинить фінансування тероризму та загрози застосування зброї масового знищення», — наголосив Пишний.

Слід зазначити, що внесення РФ до чорного списку FATF ускладнить торгівлю з нею, що в свою чергу суттєво знизить російській військовій машині фінансування. Наразі у цьому списку знаходиться Північна Корея та Іран.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Шмигаль розповів, на що витратить $1,3 млрд екстреного фінансування від МВФ

Війна, друк гривні та подорожчання у магазинах: Причини інфляції в Україні та прогнози на 2023 рік

Фінська криптобіржа LocalBitcoins припиняє обслуговувати рахунки росіян

За матеріалами minfin.com

google news