close-btn

Топ українських компаній за рівнем доходу під час війни: хто вони і з ким пов’язані

Аналіз провідних українських компаній: фінансові групи, коливання доходів та фактори ризику

Топ украинских компаний по уровню дохода во время войны: кто они и с кем связаны

У нещодавньому дослідженні R&D-центру YouControl було вивчено фінансові показники 1000 найбільших українських компаній у 2022 році. Основні висновки показують домінування фінансово-промислових груп, коливання доходів та знахідки з несподіваними діловими відносинами. Заглибмось в основні моменти.

Статистика

Серед 1000 найбільших компаній за доходами у 2022 році значна більшість була афілійована з фінансово-промисловими групами. Примітно, що лідируючими стали «Систем кепітал менеджмент» (СКМ) та «Смарт-Холдинг» із 46 та 23 асоційованими компаніями відповідно.

52% компаній продемонстрували зростання доходів, а 43% – зниження. Серед компаній, які досягли значних результатів, слід зазначити “Твій Газзбут”, “Берегівське ХПП” та “Тека Петролеум”. Цим компаніям вдалося досягти десятикратного збільшення своїх доходів.

Топ-20

Серед топ-20 компаній за доходами дев’ять перебували під контролем держави, а 11 належали фінансово-промисловим групам. Серед відомих компаній були роздрібні торговці, торговці харчовими продуктами, сільськогосподарські підприємства, фармацевтичні дистриб’ютори та підприємства, пов’язані з енергетикою. Доходи семи компаній із топ-20 значно збільшилася порівняно з попереднім роком, при цьому у п’яти з них зростання перевищило 40%.

Більш ніж половина з 1000 найбільших компаній входили до складу фінансово-промислових груп, у тому числі СКМ, Смарт-Холдинг, ФПГ Приват, Миронівський хлібопродукт МХП, Енергетичний стандарт. Ці групи охоплюють широкий спектр секторів, включаючи енергетику, сільське господарство та інвестиції.

Вам також може бути цікаво дізнатися, хто претендує на 77 млн гривень для бізнесу в рамках «єРобота».

Ділові відносини з ворогом

Попри санкції та російську агресію, чотири українські компанії підтримували ділові зв’язки з рф, а дві мали зв’язки з Білоруссю.

Вісім компаній із першої тисячі мали зв’язки з Росією, Білоруссю та Китаєм. Крім того, шість українських компаній були співвласниками російських компаній.

Постає питання: «Як таке взагалі можливо в умовах війни?».

Підсумок

Найприбутковіші компанії в країні в основному знаходяться під контролем держави або афілійовані з фінансово-промисловими конгломератами. Найнеймовірніше те, що існує частина компаній, тісно пов’язаних із ворогом.

З цим також читають:

За матеріалами YouControl.

google news