close-btn

Вчені США розробляють континентальну мережу квантового інтернету

По всій країні планується провести оптоволоконні лінії зв’язку нового покоління для передачі високошвидкісних однофотонних блоків інформації

Інженери Аргонської національної лабораторії почали розробку системи квантового інтернету, яка в майбутньому з’єднає всі великі міста Сполучених Штатів. Бюджет програми складає $61 млн. Замовником виступає Міністерство енергетики країни. Роботи будуть розподілені на три окремих етапи, при цьому найбільш важливим з них стане створення уніфікованого протоколу зв’язку для майбутніх квантових інтернет-мереж.

Як кажуть учасники програми, на даний момент вже створено прототип експериментальної квантової мережі, на основі якої будуть відпрацьовуватися різні технологічні рішення. Надалі вчені повинні вирішити задачу по створенню спеціальної оптоволоконної інфраструктури між американськими містами і розробити способи підключення до неї звичайних модемів та комутаторів.

Інженери також вивчать, як квантові стани перетворюються з одного типу в інший усередині квантової мережі з декількома відправниками та одержувачами. Кінцевою стадією програми стане створення квантового сховища інформації на основі кристалів.

“Повсюдне впровадження квантових обчислень створить нові типи комп’ютерів і прискорить нашу здатність обробляти інформацію та вирішувати складні проблеми, такі як зміна клімату”, — заявила міністр енергетики США Дженніфер М. Гранхольм.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

Вчені з Технічного університету Данії (DTU) створили унікальне комунікаційне рішення, яке призначене для з’єднання інтерфейсу квантового комп’ютера зі звичайною оптоволоконною мережею. Характерною особливістю розробки є те, що вона дозволяє налагодити комунікацію без істотного збільшення температури, яке зазвичай супроводжує роботу квантових ЕОМ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вперше в Україні: Львівський університет відкрив програму квантового програмування

За матеріалами сайту datacenterdynamics.com

google news