close-btn

У Мінцифрі розповіли про проведену модернізацію держпорталу Дія

Завдяки новій відмовостійкій інфраструктурі сервіс буде більш стабільним та стійким

“Дія”. Фото: diia.gov.ua

Портал державних цифрових послуг Дія перемістили на більш досконалі та стійкі серверні майданчики. За повідомленням першого заступника міністра цифрової трансформації Олексія Віскуба, робота програмного забезпечення тепер забезпечуватиметься апаратними ресурсами двох незалежних центрів обробки даних – De Novo та GigaCloud. Основний етап технічних робіт здійснювався в ніч із 6 на 7 листопада. Це пояснює тимчасову недоступність Дії для користувачів у цей проміжок часу.

На сьогоднішній день сервісом держпослуг користуються вже понад 9,5 млн унікальних користувачів і серверна частина порталу постійно зазнає значних навантажень. Останнім часом відзначалися деякі складнощі із генеруванням ковід-сертифікатів, оскільки зі зростанням числа запитів операційна спроможність серверів Дії знизилася. З цієї причини в Мінцифрі прийняли рішення про перенесення файлів держпорталу на стійку до відмови інфраструктуру, побудовану на основі приватних хмар двох незалежних ЦОД компаній De Novo і GigaCloud.

«Обидва ЦОДи підключені до двох великих інтернет-провайдерів із захистом каналів від DDoS. ЦОДи пов’язані між собою кількома швидкісними каналами передачі даних, прокладеними різними маршрутами. Інфраструктура в ЦОДах працюватиме синхронно і у разі виходу з ладу одного з них, інший може повністю взяти на себе все навантаження без втрати якості сервісу», — повідомив Олексій Вискуб.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

Згенерувати COVID-сертифікат, що засвідчує отримання людиною дози вакцини проти коронавірусу, можна за допомогою “Дії”. Електронний сервіс держпослуг від Мінцифри доступний як у додатку, так і на порталі. PaySpace Magazine підготував інструкцію, як отримати сертифікат на сайті “Дії”. Читати далі…

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У держдодатку “Дія” з’явиться реєстр нерухомості – Мстислав Банік

За матеріалами сайту biz.nv.ua

google news