close-btn

У НБУ розповіли, скільки готівки зберігають українці

Накопичення громадян поза банківською системою оцінюються в $30-35 млрд

Как глава НБУ Кирилл Шевченко причастен к выводу денег из Терра Банка

За даними Нацбанку, близько третини всієї економічної активності країни досі знаходиться в тіні. Про це заявив глава відомства Кирило Шевченко на Київському міжнародному економічному форумі в четвер. При цьому він підкреслив, що це приблизні цифри, оскільки існують різні методики підрахунку.

Також керівник НБУ розповів і про суму накопичень українців, які перебувають поза банківською системою. Так, на руках у жителів України знаходиться приблизно $30-35 млрд, вважають в Нацбанку. Він уточнив, що підрахунок накопичень здійснено за методологією платіжного балансу. А відсутність оцінки до 2010 рік він пояснив проблемами в статистиці.

Кирило Шевченко зазначив, що ці кошти знаходяться на небанківському фінансовому ринку, тому банкам важко залучити заощадження громадян у вигляді депозитів. Шевченко акцентував на тому, що НБУ виступає за апгрейд законодавчої бази небанківського фінринку, тому що діючі закони прийняті більше 20 років тому.

При цьому фінрегулятор зуміє впоратися з цим питанням до кінця поточного року, адже є хороша залученість профільних асоціацій. Нагадаємо, за попередніми даними, станом на 1 жовтня поточного року міжнародні резерви України зменшилися на 9,2% – до $28 705,2 млн.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

До 18 жовтня уряд США має врегулювати суперечки про виділення додаткових коштів для покриття бюджетних витрат. Джо Байден у своєму виступі в неділю закликав якомога швидше вирішити це питання, оскільки дефолт всередині країни викличе ланцюгову реакцію по всьому світу. Дві попередні спроби підвищити борговий ліміт, щоб уряд міг залучити необхідні кошти, зупинялися Республіканцями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інвестори вважають біткоін більш надійним захистом від інфляції, ніж золото – Уолл-стріт

За матеріалами сайту interfax.com.ua

google news