close-btn

Загроза ескалації на Донбасі: нерезиденти готуються виводити інвестиції з України

На тлі останніх подій закордонні інвестори активно купують долар, щоб мати можливість в будь-який момент вивести з країни свої активи

Кабала на 20 лет. Как из-за роста курса гривны Украина заплатит кредиторам миллиарды долларов - EasyBlog - Житомир.Life

Фото: zhitomir.life

За минулий тиждень іноземні інвестори скоротили свої вкладення в ОВДП на більш ніж 2,8 млрд грн. Це вже починає чинити тиск на курс гривні по відношенню до основних валют, що виразилося в деяких коливаннях на міжбанківському та готівковому валютних ринках. У той же час стримувати падіння гривні Нацбанк не планує навіть в разі, якщо курс буде значно відрізнятися від рівня, закладеного в держбюджеті.

Експерти відзначають, що на валютному ринку спостерігається зростаючий дисбаланс на користь покупців валюти над продавцями. На тлі зростання загрози ескалації військових дій на Донбасі все більше інвесторів-нерезидентів активно купують долар, щоб мати можливість в будь-який момент вивести з країни свої інвестиції за кордон. У свою чергу, продаж валютної маси експортерами недостатній для утримання балансу на ринку. Аналітик компанії RoboForex Андрій Гойл повідомляє, що протягом минулого тижня фіксувалося істотне скорочення інвестиційних портфелів в ОВДП.

“… вони (нерезиденти) розпродали цих паперів на 2,84 млрд грн, скоротивши обсяг своїх інвестицій до 100,88 млрд”, – відзначає він.

Загальну картину погіршують і постійні виплати за зовнішнім боргом, а також відсутність нових міжнародних позик, що вже призвело до скорочення міжнародних золотовалютних резервів України до рівня в $27 млрд. Нагадаємо, на 1 січня 2021 року ЗВР України становили $29,1 млрд.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

З 1 вересня практично всі пенсійні виплати будуть виплачуватися через банки. Громадяни отримають можливість вибрати для свого обслуговування один з 40 банків, що беруть участь в програмі. Про це повідомив заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко в ефірі телеканалу «Україна 24». Читати далі…

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Регулятор анулював ліцензію найстарішої вітчизняної фондової біржі

За матеріалами сайту delo.ua

google news