close-btn

За останні три роки рівень фінансової грамотності українців покращився – результати дослідження

Найкраще у фінансових продуктах та сервісах розбираються жителі країни віком 25-34 роки

Індекс фінансової грамотності українців зріс до 12,3 балів порівняно з 11,6 балами у 2018 році. Про це повідомляється у звіті, складеному за результатами проведеного Проєкту USAID “Трансформація фінансового сектора”. За цим показником Україна зараз перебуває на одному рівні з Болгарією та Хорватією, залишивши позаду Грузію (12,1 бала), Румунію (11,2 бала) та навіть Італію (11,1 бала).

Найвищий рівень фінансової грамотності зафіксовано у жителів країни віком 25-34 роки (12,7 бала) та 30-59 років (12,6 бала). Найменш фінансово обізнана молодь у віці 18–19 років (10,1 бала) та люди старше 60 років (11,6 бала). В Україні загальний індекс фінансової грамотності не показав відмінностей за ґендерною ознакою – українські чоловіки та жінки однаково обізнані в фінансових питаннях (12,3 та 12,2 бали відповідно).

Проте в ході опитування було виявлено кореляцію між освітою та балом фінансової грамотності: люди, які закінчили виші, як правило, краще розуміються на фінансових продуктах, що пропонуються на ринку. Було зафіксовано й іншу тенденцію — збільшення розриву між жителями сіл та міст.

У звіті також зазначається, що на даний момент Нацбанк розпочав підготовку Національної стратегії розвитку фінансової грамотності до 2025 року. До роботи залучено декілька профільних відомств та комісій.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

Компанія Mastercard вводить у дію нові зменшені розміри міжбанківських ставок (інтерчейндж) в Україні відповідно до рішення Антимонопольного комітету України. Про це повідомила пресслужба компанії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МВФ назвав умову для запровадження накопичувальної пенсії в Україні

За матеріалами сайту bank.gov.ua

google news