close-btn

Google Wallet та Google Pay: у чому різниця

Google Wallet існує більше десяти років у кількох ітераціях, тому у вас можуть виникнути деякі питання. Давайте розберемося що до чого

У 2018 році Google оновив і перейменував свої сервіси мобільних та онлайн-платежів, помістивши їх під парасольку Pay або G Pay. Однак, у типовій манері Google, у 2022 році додаток знову було перейменовано і він став відомим у більшості регіонів як Google Wallet.

Сервіс є альтернативою Apple Pay. По суті це мобільний гаманець. Але в наші дні до його функцій входить не лише оплата товарів. Його можна використовувати для онлайн-платежів, покупок у додатках, безконтактних платежів у магазинах та навіть для переказу грошей у одноранговій мережі.

До того ж, ви можете завантажувати в нього квитки на поїзд, проїзні та бонусні картки. На презентації Google I/O 2022 компанія Google оголосила, що розширює підтримку до посвідчень особи, офісних бейджів, цифрових ключів від автомобілів та багато іншого.

Чи замінить Google Гаманець Google Pay? Чи продовжуватиме існувати Google Pay? І у чому різниця між цими двома сервісами? Давайте розбиратися.

Користувачі Android у більш ніж 40 країнах світу отримали доступ до Google Wallet, і для більшості він замінив Google Pay як єдиний уніфікований платіжний додаток на пристроях Android. Однак у США та Сінгапурі Google Pay та Wallet співіснують. Якщо ви живете в цих країнах, для вас Google Pay є лише сервісом для переказу грошей друзям та родичам, такий як PayPal, Venmo та додаток Cash.

А ось користувачі в Індії не отримають оновлення Google Wallet і натомість продовжать використовувати Google Pay як повсякденний цифровий гаманець.

Щоб ще більше заплутати ситуацію, Google також використовує термін Google Pay для опису процесу оплати за допомогою Google Wallet. Таким чином, іконки, що рекламують Google Pay як спосіб оплати, залишаться скрізь, хоча додаток тепер має назву Google Wallet.

Офіційна відмінність

Google Wallet – це безпечний цифровий гаманець на Android, який надає швидкий доступ до платіжних карток, перепусток, квитків, електронних ключів та посвідчень особи. За допомогою Google Wallet ви можете використовувати свій телефон для оплати товаров та послуг будь-де, де підтримується Google Pay.

Google Pay — це те, завядки чому ви з легкістю оплачуєте речі в Інтернеті, додатках та магазинах. Отже, якщо ви бачите вивіску або значок на вебсайті з написом Google Pay, це означає, що ви тут можете використовувати свій Google Wallet для оплати.

Простіше кажучи, Google Wallet взяв на себе функції Google Pay, дозволивши додавати кредитні та дебетові картки, які можна використовувати для безконтактних платежів за допомогою NFC.

Однак з усіма додатковими функціями Гаманець став дуже корисним не тільки для здійснення платежів, тому ребрендинг мав велике значення. Примітно, що це не перший випадок, коли Google використовує назву Google Wallet, що може спричинити деяку плутанину.

Коротка історія платіжних програм Google

Google запустила Google Wallet ще в 2011 році — вперше пристрої Android могли здійснювати безконтактні платежі через NFC. Але перша версія Гаманця була дуже обмеженою. Він працював лише на телефоні Nexus і вимагав, щоб користувачі зареєстрували обліковий запис Citi MasterCard або отримали передплачену картку Google для здійснення платежів. Користуватися ним було незручно, потрібно було відкрити програму та ввести PIN-код для доступу до своїх карток. Приблизно через чотири роки на зміну Google Wallet прийшов Android Pay.

Android Pay мав дві ключові відмінності: по-перше, він був вбудований в Android, тому не потрібно було завантажувати додаткову програму. По-друге, їм було набагато простіше користуватися, не потрібно відкривати додаток і вводити пін-код, користувачі могли просто розблокувати свій телефон і піднести його до рідера для оплати.

Google Wallet, в свою чергу, продовжував існувати як одноранговий додаток для переказу грошей, багато в чому схожу на Google Pay сьогодні. Все, що вам потрібно було зробити, щоб надіслати кошти друзям чи сім’ї, це ввести адресу електронної пошти або номер телефону.

При отриманні грошей через Google Wallet ви могли вивести їх безпосередньо на свій банківський рахунок або використовувати картку Гаманця для оплати в магазинах та зняття грошей у банкоматі. Зрештою випуск карти Google Wallet Card було припинено, а Google Wallet було об’єднано з Android Pay.

Ще недостатньо заплуталися? — Тоді продовжимо

У 2018 році Google об’єднав Google Wallet та Android Pay під назвою Google Pay. Цей сервіс, ймовірно, найбільш знайомий вам, якщо ви регулярно використовуєте телефон Android для покупок. Google Pay успадкував функції обох програм: безконтактні платежі в магазині та однорангові онлайн-платежі в одному додатку.

Як ми згадували раніше, в останні роки Google додає все більше функцій у Google Pay. Додаток дозволяє зберігати дебетові та кредитні картки, бронювання рейсів, квитки на заходи, ковід-сертифікати, а тепер – цифрові посвідчення особи та водійські права.

Все це підводить нас до ребрендингу в Google Wallet, яка здається найбільш точною назвою для сервісу. Що буде далі, покаже час, але ми сподіваємось, що це не просто чергове перейменування Android Pay.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які банки в Україні беруть найменшу комісію за переведення з картки на картку

google news