close-btn

У США вдвічі більше єдинорогів, ніж у Китаї та Індії разом: Інфографіка

В умовах переважаючих глобальних економічних потрясінь більшість стартапів втратили значну частину своєї цінності, але ті, кому вдалося її зберегти, обирали США

Незважаючи на загальну кон’юнктуру ринку, лише кілька регіонів лідирують за кількістю єдинорогів або приватних компаній вартістю не менше ніж $1 млрд.

Зокрема, дані, отримані Finbold, показують, що станом на листопад 2022 року в Сполучених Штатах була зафіксована найбільша кількість єдинорогів — 704. Китай посідає друге місце, з 243 єдинорогами, а Індія — третє, з 85. Сполучене Королівство посідає четверте місце — 56 єдинорогів, тоді як Німеччина — п’яте, з 36 єднорогами. Згідно зі статистикою, у США вдвічі більше єдинорогів, ніж у Китаї та Індії разом.

Розбивка найбільших єдинорогів у Сполучених Штатах показує, що космічна компанія SpaceX займає перше місце з оцінкою в $127 млрд, а платіжна компанія Stripe — друге, з оцінкою в $95 млрд. Instacart займає третє місце з оцінкою в $39 млрд, за нею слідує Databrick з оцінкою в $38 млрд. Ігрова компанія Epic Games займає п’яте місце з $31,5 млрд.

Чому США та Китай домінують на сцені єдинорогів

Примітно, що єдинороги поширені в усьому світі, але на Сполучені Штати та Китай припадає гігантська частка, враховуючи, що ці дві країни є найбільшими економіками у світі. Однак домінування США може бути пов’язане з конкретними факторами, такими як величезний фонд фінансування, інноваційні можливості та добре регульоване середовище. Підприємці можуть сміливо запускати різні проєкти, не переймаючись фінансуванням чи стримуванням з боку держави.

Крім того, домінування США над Китаєм може бути пов’язане із жорсткими законами азіатської країни щодо приватного сектору. Правила регулювання Піднебесної, ймовірно, вплинуть на китайські компанії зі стійким зростанням доходів, корпоративним управлінням та проривними технологіями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто такі єдинороги: екскурс у фантастичний світ найдорожчих стартапів на планеті

Стартапи у США

У топ-єдинорогах США домінують окремі галузі, такі як фінтех, криптовалюти та відеоігри. Такі підприємства набули популярності останніми місяцями, спираючись на явище оцифрування, яке прискорилося під час пандемії. Єдинороги мають вигоду з новонабутої терміновості підвищеного попиту для нових клієнтів та інвесторів.

Зіграє свою роль і фінансування на пізніх етапах, коли на ринок виходять нетрадиційні гравці. Наприклад, недавнє зростання фінтеху призвело до появи спонсорів, які націлені виключно на компанії, що працюють у криптосекторі.

Загалом досягнення статусу єдинорога є важливою віхою для стартапу, оскільки допомагає компаніям залучати найкращі таланти поряд із такою необхідною увагою засобів масової інформації.

Майбутнє єдинорогів

Водночас варто зазначити, що набуття статусу єдинорога не означає успіху. Примітно, що при оцінці $1 млрд більшість компаній, як і раніше, залежать від зовнішнього фінансування, все ще тільки намагаючись розробити прибуткову модель. Критики, наприклад, заявили, що досягнення статусу єдинорога без прибутковості компанії є порожнім звуком.

Здатність єдинорогів підтримувати свою оцінку досить туманна, враховуючи всепоглинаючі страхи перед глобальною рецесією. Стан економіки змушує більшість фірм уповільнювати набір персоналу та звільняти вже найнятих співробітників. Варто зазначити, що єдинороги наразі є головними кандидатами на первинне розміщення акцій (IPO).

При цьому фондовий ринок залишається пригніченим, і більшість найбільших компаній втрачають значну частину своїх оцінок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як TikTok приносить щоденний дохід у розмірі $2,5 млн: Інфографіка

google news