close-btn

Найкращі продукти TechFin в Україні: премія PaySpace Magazine Awards 2022

TechFin — відносно нове поняття на ринку, яке характеризує напрямок діяльності технологічних компаній, які поряд зі своїми основними продуктами, заснованими на технологіях, додатково пропонують і фінансові послуги

PaySpace Magazine Awards 2022

PaySpace Magazine Awards 2022

Поняття FinTech и TechFin досить просто сплутати, якщо не бути експертом у цій галузі і просто розшифрувати абревіатури «finance» (фінанси) и «technology» (технології).

Традиційно під «Фінтех» мається на увазі фінустанова, яка прагне покращити якість послуг та обслуговування клієнтів за рахунок інноваційних технологій. До FinTech відносяться як класичні банки, так і нетрадиційні гравці ринку (необанки, криптобіржі тощо).

До «Техфіну» у свою чергу відносяться компанії, що створюють фінансові продукти на базі вже існуючих технічних рішень. Яскравий приклад TechFin — платіжні рішення Google Pay, Apple Pay, Alipay та криптовалютний проєкт Facebook.

Редакція PaySpace Magazine склала список головних техфін-гравців України. Проєкти всіх перелічених нижче компаній приймають участь у премії PaySpace Magazine Awards 2022. Обираємо найкращих разом!

 

SDK.finance

SDK.Finance — це API-платформа для розробки фінтех продуктів, що дозволяє скоротити цикл розробки щонайменше на 1 рік і може використовуватися для створення необанку, цифрового гаманця, продукту для прийняття платежів, додатку для грошових переказів, тощо.

Платформа доступна у двох версіях: як SaaS у хмарі та версія із вихідним кодом. Таким чином, вона підходить як для стартапів, що шукають недороге рішення, так і для великих компаній, що цінують гнучкість та незалежність від провайдера.

s.dou.ua

Monobank | Universal Bank

Сервіс накопичення «Банка» від monobank дозволить накопичувати кошти для виконання поставлених цілей за рахунок мікронакопичень при витратах по карті, за допомогою регулярних поповнень або щоденного округлення балансу картки. Можна оформити як одну, так і кілька банок, задати по кожній з них мету накопичення та бажану суму, яку потрібно накопичити. А також створювати благодійні «Банки» для загального збору коштів та ділиться посиланнями на них.

«Банка — це сервіс накопичення, аналогів якому за функціоналом немає. У ньому можна налаштувати 7 різних способів поповнення рахунку: 5 зі своїх карт, і 2 способи організувати спільний збір коштів з іншими людьми, не тільки клієнтами mono» — додають у компанії.

Фото: economy.24tv.ua

Чат-бот Ощадбанку

Чат-бот пропонує 45 сервісів самообслуговування, які дають клієнтам можливість самостійно вирішувати 93% питань. Бот аналізує продуктову поведінку і обирає таргетовані сервіси для кожного клієнта. Сервіси самообслуговування згруповано за категоріями: управління рахунками, оформлення та управління картками, нові продукти, пошук відділень, банкоматів, курс валют, призначення зустрічей та ін. Понад 1 млн активних користувачів у Telegram, Messenger Facebook та Viber.

Чат-бот Ощадбанка

Чат-бот Ощадбанка Фото: unsplash.com

Голосова помічниця Софія від Ощаду

Щомісяця голосова помічниця Софія в контакт-центрі Ощаду приймає >1 млн дзвінків. Залежно від питання пропонує клієнту скористатись одним з 24 сервісів: озвучує залишок коштів, знімає ліміти, активує картки, поповнює рахунки мобільних операторів, допомагає в управлінні обліковим записом Ощад 24/7. Софію впроваджено на базі рішення інтерактивної мовної взаємодії з розпізнаванням живої мови. Така технологія дала банку можливість оптимізувати бізнес-процеси, покращивши комунікацію з клієнтами.

Ощадбанк

Ощадбанк

ОщадPAY

Ощад першим в Україні впровадив розрахунки в смартфоні через застосунок ОщадPAY за технологією tapXphone. ОщадPAY перетворює смартфон з NFC-модулем та Android на POS-термінал.

«ОщадPAY має сучасний дизайн і клієнтоорієнтоване меню. Функціонал застосунку — вхід через Face/TouchID, фіскалізація всіх типів платежів через пРРО, функція «швидкий розрахунок», чайові, індивідуальна редакція платежу, звітність і особистий кабінет. Більше 3000 кур’єрів Нової Пошти приймають платежі з ОщадPAY», — зазначають у компанії.

ОщадРАҮ

ОщадРАҮ

Tranzzo

Tranzzo — міжнародна Fintech-платформа, яка працює на ринку онлайн-платежів із 2017 року. Компанія запустила донати на ЗСУ в додатку Дія та оплати карткою на сайті платформи UNITED24. З використанням ІТ-рішень Tranzzo проходить понад 10 млн транзакцій на місяць для 3000 онлайн-сервісів та магазинів. Крім розрахунків картками, платформа працює з такими платіжними інструментами як Google Pay, Apple Pay, Masterpass, VisaCheckout, VTS.

Tranzzo

Tranzzo

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голосуємо за найкращий банк-еквайєр в Україні — премія PaySpace Magazine Awards 2022

iPay.ua

iPay.ua один із провідних гравців українського ринку e-commerce та фінансових технологій. Фінансовий партнер запуску оплати карткою в транспорті Києва, Тернополя, Чернігова, Полтави та ін. Бізнес-партнерам iPay.ua допомагає збільшувати об’єми продажів та рівень оплат банківськими картками через інтернет завдяки впровадженню інноваційних платіжних технологій. Прийом платежів за допомогою Apple Pay та Google Pay, гаманця Masterpass, організація проведення транзакцій через сайти, чат-боти, IVR.

iPay

4bill

4bill.io — мультиканальна платіжна платформа, яка з’єднує платників, он-лайн торговців, постачальників послуг, еквайєрів, банки та платіжні системи.

«Головним напрямом діяльності компанії є пошук нових нестандартних рішень для організації прийому платежів наших клієнтів. Нам вдалося сформувати власний стиль роботи у сфері інтернет-еквайрингу, що базується на принципах прозорості, ясності та креативності», — зазначають у компанії.

Ukrainian payment systems Фото: 4bill.io

Додаток «Термінал» від ПриватБанку

Додаток «Термінал» створено для малого та мобільного бізнесу. Він перетворює смартфон з ОС Android 8.0 та вище з NFC-модулем на повноцінний POS-термінал для прийому платежів за товари та послуги.

«Додаток «Термінал» — ідеальне рішення для приймання безконтактних платежів просто через смартфон, без використання будь-яких інших пристроїв. Клієнт може вже через 10 хвилин прийняти перший платіж за товар або послугу, для цього треба лише встановити додаток «Термінал» на смартфон з операційною системою Android 8.0 або вище, та пройти просту реєстрацію в особистому кабінеті в режимі on-line без необхідності відвідування відділень та заповнення паперів», — зазначають представники банку.

Terminal Фото: itc.ua

Corefy

Corefy — це універсальна платформа оркестрації платежів для онлайн-бізнесу та фінансових установ.

«Наша технічна інфраструктура охоплює понад 200 готових до використання інтеграцій з платіжними провайдерами та еквайрами по всьому світу. Ми прагнемо централізувати і стандартизувати процесинг онлайн-платежів, спростити контроль за потоками транзакцій, знизити ризики, а також зробити бізнес в цілому ефективніше», — зазначають у компанії.

ТОВ «ТРАНСПЛАТ»

Transenix — це перший український мобільний додаток що перетворює девайс на платіжний термінал, та дає змогу приймати платежі безконтактно за допомогою технології Tap to Phone, також дає можливість виконувати інші фінансові операції.

«Transenix — це рішення що застосовується без будь-якого зовнішнього апаратного забезпечення для виконання безконтактних платежів. Transenix використовується для побудови інфраструктури прийому карток та цифрових гаманців з підтримкою NFC для малого та мобільного бізнесу. Безпека і надійність рішення відповідає вимогам міжнародних платіжних систем Visa і Mastercard та лабораторії з оцінки безпеки Riscure», — зазначають у компанії.

Transenix

Transenix Фото: cartsys.com.ua

єДопомога

Платформа єДопомога допомагає кожному, хто постраждав від російської агресії.

«Тут ви можете дізнатися, як отримати гроші від держави, залишити заявку на допомогу або запропонувати підтримати інших у забезпеченні продуктами харчування, одягом, ліками тощо», — додають представники платформи.

Фото: koda.gov.ua

ProFIX

ProFIX — сервісна IT-компанія, яка протягом 25 років реалізовує та супроводжує інноваційні рішення для фінансової галузі. На сьогодні клієнти компанії 250+ банків у 45 країнах. Ключові напрямки:

  1. SWIFT для банків і корпорацій: підключення, консалтинг, супровід продуктів.
  2. MoneyGram сервіси: підключення, інтеграція послуги грошових переказів.
  3. TechFin: реалізація можливості отримання платежів на користь постачальників послуг.
  4. Розробка систем грошових переказів.

Фото: facebook.com

NovaPay

NovaPay входить до групи компаній Нова пошта і з 2014 року працює на ринку України. NovaPay є лідером серед систем переказу коштів, створених небанківськими установами, з часткою ринку понад 40%. NovaPay — це понад 2 млн транзакцій на день.

«NovaPay надає продукти та сервіси для вирішення фінансових завдань online та ofline. NovaPay першою серед приватних небанківських фінансових установ стала повноправним учасником міжнародних платіжних системи (МПС) Visa та MasterCard», — зазначають у компанії.

NovaPay

Sportbank

Sportbank — мобільний український необанк зі зручним функціоналом для людей, які захоплюються спортом та ведуть активний спосіб життя. Це спільний проєкт IT-компанії Dyvotech та першого профільного фінтех-фонду N1.

Задуманий у 2014 році та запущений 2019. Того ж року здобув перемогу в номінації «Найкращий український FinTech-стартап» нагороди PaySpace Magazine Awards. 23 грудня 2021 року кількість клієнтів сягнула 300 000.

«У 2022 році sportbank завершили масштабний фінтех проєкт з міграції клієнтів із ОКСІ в ТАС. Основну задачу, яку вирішив цей проєкт, це перейти на новий банк-емітент без зайвих рухів, максимально просто і непомітно для клієнтів sportbank. Такого проєкту в Україні не реалізовував ще ніхто. Для переходу достатньо було натиснути одну кнопку в додатку. Легкість міграції також допомогла не втратити клієнтів», — зазначають у компанії.

Sportbank

ТОВ «Портмоне»

Це українська міжбанківська електронна платіжна система, яка працює з 2002 року. Основні напрямки діяльності компанії:

  • електронна доставка клієнтам рахунків від постачальників послуг (житлово-комунальних господарств, телекомунікаційних компаній, операторів мобільного зв’язку, інтернет-провайдерів, страхових компаній, тощо);
  • оплата клієнтами рахунків інтернетом за допомогою міжнародних платіжних карток Visa і MasterCard;
  • доставка електронних рахунків клієнтів банкам для їх оплати за допомогою банкоматів, кіосків самообслуговування і системи інтернет-банкінгу;
  • технічне обслуговування.

«Портмоне»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: PaySpace Magazine Awards 2022: голосуйте за найкращі українські FinTech-бренди!

РЕНОМЕ-СМАРТ

Компанія РЕНОМЕ-СМАРТ — експерти в галузі самообслуговування з успішним 27-річним досвідом розробки та впровадження рішень для прийому платежів, обробки грошових потоків та надання послуг в автоматичному режимі. Основним напрямком діяльності є постачання рішень під ключ для банків, логістичних компаній, ритейлу, телеком-операторів, а також послуги з повного аутсорсингу операційної діяльності.

Фото: gator.radiotrek.rv.ua

Lending Software

Система автоматизації кредитування, сучасна платформа для управління роздрібним і онлайн кредитуванням в фінансових компаніях і банках. Можливості:

  • інтеграція з CPA мережами;
  • автоматизація контролю і роботи онлайн- і офлайн-філіалів;
  • автоматизація розсилок і комунікацій;
  • скоринг на базі штучного інтелекту;
  • комбінована та автоматична верифікація клієнтів;
  • стягнення проблемних кредитів.

Фото: lending.software

UnityBars

IT-компанія, що фокусується на розробці та впровадженні фінансово-банківського програмного забезпечення для корпоративних, МСБ клієнтів, а також фізосіб. Серед продуктів компанії — автоматизована банківська система BARS, корпоративний клієнт-банк і т.д.

Фото: dou.ua

Corezoid

Хмарна операційна система для управління бізнес-процесами компанії. Завдяки цій платформі можна швидко побудувати всі бізнес-процеси на базі сучасного цифрового ядра. Для такого переходу необхідно мінімум розробників, а підтримувати нову систему і змінювати бізнес-процеси можуть звичайні менеджери без досвіду в програмуванні.

Фото: techcluster.co

Alty

Сервісна компанія по створенню функціональних додатків в сфері банкінгу та FinTech.

«Ми створюємо додатки, які роблять прориви і відзначаються міжнародними нагородами в області UX / UI дизайну і розробки. Починаючи з 2009 року реалізували понад 100 проєктів. Наші клієнти — це найбільші платіжні системи та банки пострадянського простору та Європи. Наша місія — створювати продукти, які люди люблять», — зазначають у компанії.

Фото: alty.com

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відразу декілька українських стартапів стали фіналістами The Europas Awards 2022

Вурмі

Інноваційний сервіс, що дозволяє імпортувати інформацію про банківські рахунки користувачів для миттєвої ідентифікації, оцінки платоспроможності, отримання класифікації витрат та доходів клієнта. Аудиторія — банки і МФО.

Wurmie дозволяє онлайн:

  • верифікувати клієнта (точна ідентифікація і виключення фрода);
  • отримати розширений звіт про транзакції і рух коштів з банківського рахунку;
  • проаналізувати отриману інформацію (лейблінг транзакцій, розрахунок оборотів по рахунку та ін.);
  • оцінити платоспроможність клієнта.

Фото: wurmie.com

NeoFin

NeoFin — інноваційна FinTech компанія, яка надає широкий вибір коробкових рішень, модулів та інтеграцій з реалізації фінансових продуктів для банків і необанків, МФО, роздрібного кредитування в рітейл та e-commerce.

«Створення мобільного необанку, запуск компанії мікропозик або кредитна лінія для мережі магазинів — будь-яке рішення реалізується в найкоротші терміни на основі вже готових модулів і всіх необхідних інтеграцій», — додають у компанії.

Фото: neo-fin.com

Finik.Pro

Омніканальна модульна платформа для дистанційного банківського обслуговування, надає інформаційно-транзакційний доступ до банківських продуктів і послуг через єдиний аккаунт. У платформи гнучка архітектура, синхронізуються web- та mobile-версії. Можливість дистанційно відкривати рахунки, підключати банківські продукти онлайн.

«Наші розробки для МСБ, корпоративного бізнесу використовуються в провідних банках та необанках», — зазначили представники компанії.

Фото: psm7.com

За підтримки Асоціації ЄМА та Всеукраїнської Асоціації Фінансових Компаній.

Інформаційні партнери: журнал Фуете, 44.ua, Ukrainian Fintech Hub, banki.ua, Prostobiz.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

JP Morgan та Mastercard запускають експериментальний платіжний сервіс Pay-by-Bank: у чому його перевага

Фінтех і штучний інтелект: Топ-10 стартапів, що розробляють інноваційні фінансові технології

PayPal та Apple прийматимуть платіжні продукти один одного

google news