close-btn

Акції компаній стрімко падають через ШІ: хто під ударом і що далі

Про вплив штучного інтелекту на бізнес та глобальні фінанси, а також прогнози експертів на майбутнє

ИИ

Фото: motionarray.com

Бізнес зазнав значних збитків від ШІ. Технологія змушує деякі підприємства турбуватися про її вплив на їхній прибуток.

Збитки компаній від ШІ

Наприклад, освітня платформа Chegg для допомоги з домашніми завданнями звинуватила ChatGPT у кількості нових підписників. Заява обвалила акції компанії майже на 50%.

До того ж інші компанії у сфері освіти зіткнулися з аналогічним падінням.

Акції також впали в освітнього сервісу Pearson (-15%), програми для вивчення мов Duolingo (-10%) та платформи онлайн освіти Udemy (-5%). Втім, ці компанії не пов’язують падіння з ШІ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Техкомпанії звільнили рекордну кількість співробітників: хто у лідерах

Вплив ШІ на глобальні фінанси

Однак думки експертів розходяться щодо того, чи ШІ істотно вплине на глобальні фінанси.

Аналітики Goldman Sachs прогнозують, що світові виробники програмного забезпечення можуть отримати до 430 мільярдів доларів додаткових доходів завдяки розвитку ШІ, але очікується, що це збільшення не вплине на макрофінанси. Загальний ефект від запровадження ШІ оцінюється у збільшенні світового ВВП на 7% протягом наступних 10 років.

Графік

Фото: Telegram Ярослава Железняка

На найближчі 30-50 років інвестори теж глобально не вірять у значні перспективи ШІ, тому акції таких компаній залишаються дешевшими від середнього по ринку (це видно на графіку), а ставки низькими.

Докладніше про компанії, які постраждали від ШІ

Вплив ШІ на IBM

IBM, глобальна технологічна компанія, вже багато років перебуває в авангарді розробки ШІ. Проте зараз вони відчувають вплив цієї технології на своїх співробітників. Згідно з повідомленнями, IBM оголосила, що призупинить прийом на роботу співробітників, які можуть бути автоматизовані за допомогою ШІ. Цей крок говорить про те, що ШІ починає забирати роботу людей і IBM вже відчуває на собі наслідки цього. Компанія не повідомила, скільки робочих місць буде ліквідовано, але це оголошення є очевидною ознакою того, що ШІ вже призводить до скорочення робочих місць.

Вплив ШІ на Chegg

Chegg, освітня компанія, яка надає студентам онлайн-репетиторство та інші послуги. І це ще одна компанія, на яку вплинув ШІ. У нещодавньому оголошенні Chegg повідомили, що звільнять 5% своєї робочої сили, або близько 200 співробітників через вплив ШІ на її бізнес. Генеральний директор Chegg заявив, що компанія використала ШІ для автоматизації певних завдань, таких як виставлення оцінок, що призвело до скорочення потреби у співробітниках-людях.

Вплив ШІ на ринок праці

Вплив ШІ на IBM і Chegg — лише невелика частина ширшого впливу цієї технології на ринок праці. Згідно зі звітом Всесвітнього економічного форуму, протягом наступних п’яти років ШІ негативно вплине на 25% робочих місць. У цьому звіті передбачається, що ШІ призведе до значного скорочення робочих місць, особливо в галузях, які покладаються на рутинні завдання та низькокваліфіковану працю. Однак у звіті також передбачається, що ШІ створить нові робочі місця, особливо в таких галузях, як аналіз даних, програмування та інші галузі, що потребують високої кваліфікації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

У пошуку Google з’являться відео з TikTok та можливість спілкування з ШІ

ШІ створив токен TURBO, який за два тижні виріс до $50 млн: як це було

Найбільший фотобанк подав до суду на ШІ за крадіжку зображень: подробиці

За матеріалами Telegram Ярослава Железняка й forbes

google news