close-btn

Бізнес попередив про подорожчання більшості споживчих товарів в Україні

Спілка птахівників України попередила, що підвищення цін на електроенергію для підприємств і повернення податків на паливо до довоєнного рівня призведе до зростання цін на більшість споживчих товарів в Україні. Це пов’язано з нещодавніми рішеннями щодо ціноутворення на ринку енергоносіїв, що безпосередньо впливає на собівартість продукції. У серпні очікується підвищення оптових цін на продукцію птахівництва.

Подорожчання споживчих товарів

Фото: pixabay.com та motionarray.com

Спілка птахівників України попереджає, що підвищення цін на електроенергію для підприємств 30 червня та повернення податків на паливо до довоєнного рівня 1 липня призведе до зростання цін на більшість споживчих товарів в Україні. Це пов’язано з нещодавніми рішеннями щодо ціноутворення на енергетичному ринку, що безпосередньо впливає на собівартість продукції.

Як зростуть ціни після підвищення тарифів на електроенергію? Досліджуйте цю тему більш детально тут.

Електроенергія

У заяві асоціації пояснюється, що підвищення граничних цін призведе до зростання вартості електроенергії, придбаної на різних ринках, що призведе до одночасного зростання цін на електроенергію для кінцевих промислових споживачів. Це викличе ланцюгову реакцію, що призведе до зростання цін на більшість споживчих товарів.

У серпні очікується підвищення оптових цін на продукцію птахівництва. У заяві зазначається, що галузь відчує наслідки зростання цін на електроенергію в липні через негативні зміни в структурі виробничих витрат. Із серпня виробники будуть змушені підвищити оптові ціни на продукцію птахівництва, щоб покрити власні виробничі витрати.

Асоціація підкреслює, що резерви виробників щодо стримування зростання відпускних цін вичерпано, і підвищення вартості електроенергії буде перекладено на кінцевих споживачів. На електроенергію припадає 7-12% витрат на виробництво птиці, а на деякі види продукції — до 30%. У заяві пояснюється, що виробництво птиці складається з різних етапів, і на кожному етапі відбуватиметься збільшення витрат на компоненти, що призведе до експоненціального зростання вартості кінцевої продукції.

Пальне

Мало того, починаючи з 1 липня 2023 року, податки на паливо повернуться до довоєнного рівня. Ставка ПДВ на нафтопродукти збільшиться з 7% до 20%, також зростуть акцизи на бензин і дизельне пальне.

За прогнозами експертів, ціни на бензин А-95 і дизельне пальне зростуть, що призведе до подорожчання всіх товарів і послуг, у собівартості яких використовується паливо.

Підсумок

Основним негативним наслідком для птахівничої галузі стане зростання цін на зернові, олійні культури та продукти їхнього перероблення, які є основою кормів і становлять найбільшу частку в собівартості продукції птахівництва.

Також відбудеться ланцюгова реакція зростання цін на інші компоненти, що формують собівартість виробництва м’яса птиці та яєць.

Контекст

З 30 червня в Україні почнуть діяти нові граничні ціни на електроенергію для бізнесу — як максимальні, так і мінімальні. Ціна на електроенергію для бізнесу зросла майже у 2 рази.

Ба більше, з 1 липня Україна має повернутися до довоєнних ставок акцизів і ПДВ. Гетманцев анонсував повернення довоєнної податкової ставки на паливо. Це гарантовано призведе до зростання цін на АЗС.

Чи злетять ціни на паливо? Детально ми аналізували в цьому матеріалі.

Інші статті на цю тему:

google news