close-btn

Чи буде долар по 50

Курс долара до гривні був нестійким із початку війни в Україні. Експерти прогнозують, що у 2023 році обмінний курс коливатиметься в межах 38-44 гривень.

Dollar exchange rate

Фото: motionarray.com

Обмінний курс долара щодо гривні в Україні викликав серйозне занепокоєння з початку війни. Розберімося, чи буде долар по 50?

Що впливає на курс долара України?

Є низка речей, які можуть вплинути на вартість долара в Україні. Одним із ключових факторів є темп війни. Якщо війна затягнеться, це може спричинити подальші економічні труднощі в Україні, що може послабити гривню.

Ще одним фактором є рівень міжнародної допомоги. Україна отримала мільярди доларів допомоги від США, Євросоюзу та інших країн. Вона допомогла стабілізувати економіку та підтримати курс гривні. Однак, якщо допомоги буде недостатньо, це може вплинути на валюту.

Зрештою, на вартість долара в Україні впливатимуть і глобальні економічні тенденції. Якщо світова економіка ослабне, це може спричинити падіння попиту на гривню, що підштовхне вартість долара.

Отже, ключові фактори, що впливають на валютний курс в Україні:

  • Війна в Україні
  • Ситуація із золотовалютними резервами
  • Обсяг надходжень кредитів та грантів від країн-партнерів
  • Рівень інфляції
  • Темпи можливого відновлення економіки України
  • Обсяг отриманих від РФ репарацій

З цим також читають: Чому долар може перестати існувати та до чого тут Україна?

Думка експертів

Голова правління «Асоціації представників малого та середнього бізнесу міста Києва» Максим Тютюнніков:

«Якщо буде проведено успішний наступ української армії на фронтах, то, швидше за все, національна валюта утримає свої позиції десь на рівні 37 гривень за долар. Однак це буде мати місце лише за умови одночасного отримання міжнародної допомоги та продовження розсудливої економічної політики. Якщо говорити про певні граничні межі вартості долара, то це від 36 гривень (за найбільш сприятливого сценарію) до 46 гривень. При цьому, наголошуємо на цьому лише орієнтовний прогноз, оскільки існує досить велика кількість факторів впливу, які просто неможливо прорахувати», — сказав він у коментарі Главреду.

Фінансовий аналітик Андрій Шевчишин:

«Нацбанк, ймовірно, у другому півріччі змінить фіксований курс долара на нову планку. Ми повністю залежимо від імпорту, а це серйозно тисне на платіжний баланс. Я поки що не бачу передумов (для повернення — ред.) до вільно плаваючого курсу. Однак, ймовірно, ми можемо дійти до рівня 50 гривень за долар на готівковому ринку (до кінця року – ред)», — сказав він у коментарі «Апострофу».

Аналітик Сергій Фурса вважає, що більш реалістичним буде до кінця 2023 року курс на рівні 44-45 гривень за долар за підвищення офіційного з нинішніх 36,6 гривні за долар до приблизно 42 гривень за долар.

На думку ще одного експерта Максима Орищака, цього року курс долара коливатиметься в межах 38-44 гривень. При цьому діапазон коливань євро буде ще більшим. Європейська валюта може подорожчати до 47 гривень, але потім опуститися нижче за 40 гривень.

Головний менеджер з макроекономічного аналізу Райффайзен Банку Сергій Колодій:

«Курс на 2023 рік залежить від комплексу факторів, частина з яких поки що невідома через невизначеність щодо інтенсивності війни та терміну її завершення. Тому траєкторію курсу важко передбачити точно. У будь-якому випадку ми не очікуємо значних та різких змін у курсовій динаміці наступного року, якщо не змінюватимуться геополітичні чинники», — сказав він у коментарі «Фокусу».

Контекст

1 вересня 2022 року в уряді очікували, що у 2023 році курс долара досягне 50 грн.

Пізніше кабінет Міністрів скоригував прогноз. За проєктом бюджету на 2023 рік, середній курс долара щодо гривні протягом 2023 року чиновники прогнозували на рівні 42,2 гривні за долар. На кінець 2023 року 45,8 гривні за долар замість 50 гривень за долар, як було раніше.

Як зазначається в пояснювальній записці, коригування прогнозу курсу гривні до долара пов’язане з «оптимістичнішими очікуваннями фінансової підтримки з боку міжнародних партнерів, яка сприятиме підтримці платіжного балансу».

Підсумок

Загалом важко сказати, чи сягне долар в Україні 50 гривень. Існує низка факторів, які можуть вплинути на вартість валюти. Тому неможливо передбачити, як вони зрештою подіють.

Яким у 2023 році буде курс гривні, багато в чому залежить від політики НБУ, який може переглянути встановлений курс на міжбанківському ринку у бік підвищення. А поки що прогнозний валютний курс експерти також називають рівнянням з багатьма невідомими, адже теоретично НБУ може також повернути довоєнну курсову політику плаваючого курсу, що суттєво може вплинути на вектор курсових коливань.

Однак важливо зазначити, що курс гривні в останні місяці був відносно стабільним, і немає жодних ознак того, що він ось-ось звалиться.

Інші статті на цю тему:

google news