close-btn

Чи штрафуватимуть обмінники, якщо вони не приймають старі долари

До Верховної Ради України внесено пропозицію щодо встановлення адміністративного покарання за відмову або обмеження операцій з іноземною валютою. Національний банк України вважає питання обміну «зношених» доларів штучним та активно працює над пошуком рішення. Фінансовий комітет Верховної Ради обговорить це питання з НБУ, при цьому голова фінансового комітету попередив операторів валютних бірж про можливі наслідки необґрунтованих відмов чи додаткових комісій.

Currency exchange

До Верховної Ради внесли пропозицію щодо запровадження адміністративного покарання за відмову чи обмеження валютних операцій. Про це пишуть на вебсайті Верховної Ради.

У вівторок, 20 червня, депутати зареєстрували проєкт Закону № 9404, який спрямований на внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення для встановлення адміністративних наслідків за неправомірні відмови чи обмеження щодо проведення операцій з готівковою валютою.

Для усунення неправомірних відмов або обмежень у проведенні операцій з готівковою іноземною валютою в Україні запропонована поправка передбачає накладення штрафу. Законопроєкт має на меті внести зміни до статті 162-1 шляхом додавання двох нових розділів, спрямованих проти посадових осіб або уповноважених установ, які незаконно відмовляють чи встановлюють обмеження в проведенні операцій з купівлі готівкової іноземної валюти у фізичних осіб.

Порушення порядку здійснення валютних операцій тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб чи юридичних осіб (крім уповноважених установ) від 8,5 тис. до 17 тис. грн, та на громадян, які здійснюють діяльність як суб’єкти підприємницької діяльності, — від 17 тис. до 51 тис. грн.

Контекст

Національний банк очікує стабілізації ситуації з банками та обмінними пунктами, які відмовляються від таких банкнот. Про це під час брифінгу розповів заступник голови НБУ Юрій Гелетій.

Гелетій уточнив, що Нацбанк вважає проблему штучною. При цьому від представників банківського та небанківського секторів надійшли пропозиції щодо покращення ситуації.

«Ми пояснили наше бачення і спостерігаємо виникнення, на нашу думку, штучної ситуації щодо зношеності. Почули думки представників банківського й небанківського сектору, які зміни, на їхню думку, сприятимуть покращенню ситуації», – розповів він.

Це питання було відсутнє у лютому чи березні та стало відомим у травні. Після поширення інформації у ЗМІ. І регулятор, і учасники ринку активно співпрацюють, щоби знайти рішення.

Однак поки що питання обміну «зношених» доларів залишається невирішеним, попри зусилля Національного банку України. Фінансовий комітет Верховної Ради вкотре викличе керівництво НБУ для обговорення цього питання.

Минулого тижня НБУ провів серію нарад із банками та операторами обміну валюти для «роз’яснення» правил обміну валюти. За словами голови Комітету фінансів Данила Гетьманцева, ці зустрічі мали певний успіх щодо впливу на поведінку банків. Проте, скарги на дії операторів обміну валют зберігаються.

Детальніше ми про це писали у матеріалі: Чому до Ради викликають керівництво НБУ?

6 червня голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев звернувся до операторів обміну валюти, зокрема банків, щодо введення додаткової комісії за обмін «зношених» банкнот.

Він попередив, що за стягування додаткової плати фінансові установи можуть забрати ліцензію. При цьому закликав громадян повідомляти про випадки необґрунтованої відмови в обміні валюти чи вимоги додаткових комісій.

Продовжуйте дослідження цієї теми тут: За що НБУ забиратиме ліцензії у валютних обмінників?

Інші статті на цю тему:

google news