close-btn

ЄЦБ знову вдався до підвищення ставки у спробах приборкати інфляцію

Сьогодні найвищий рівень ставок із часів світової фінансової кризи 2008 року

Європейський центральний банк (ЄЦБ) цього тижня оголосив про підвищення облікової ставки на 0,5% у зв’язку з тим, що інфляційний тиск, як і раніше, залишається на вищому рівні, ніж прогнозувалося, пише Financial Times. Такого заходу було вжито, незважаючи на те, що ціни на ринку енергоносіїв поступово знижуються.

Не в останню чергу це відбувається через скорочення споживання більшістю європейських країн російського газу та нафти. Як зазначає видання, базову процентну ставку за кредитами збільшено до 3%, ставку за депозитами – до 2,5%, ставку за маржинальними кредитами – до 3,25%. Повідомляється також, що ставка за депозитами досягла найвищого показника з часів фінансової кризи.

Зазначимо, що до підвищення ставки напередодні були змушені вдатися також і керівництва Банку Англії (+0,5%) та ФРС США (+0,25%). За даними на сайті ЄЦБ, це найвищий рівень ставок із часів світової фінансової кризи 2008 року.

Президент ЄЦБ Крістін Лагард на прес-конференції за підсумками засідання підтвердила, що Європейський центральний банк не завершив циклу підвищення ставок і має намір продовжувати подальше посилення грошово-кредитної політики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Урядовий комітет схвалив антикорупційну програму, рекомендовану G7

Експерти міжнародних аналітичних центрів вважають, що 2023 рік стане вирішальним для майбутнього російської економіки. Про це йдеться у звіті KSE Institute. У документі йдеться про те, що в осяжній перспективі доходи російського бюджету від продажу енергоресурсів істотно скоротяться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Обсяг послуг банківських кас у 2022 році знизився майже на 13%: Нацбанк

Гаманець Alameda Research отримує $13 млн, $8,5 млн з яких від Bitfinex

За матеріалами сайту ft.com

google news