close-btn

Європейський регулятор закликає заборонити технологію розпізнавання обличчя в ЄС

Проти повсюдного впровадження технології висловилися представники 56 правозахисних організацій Європи

Ідентифікація обличчя. Фото: hi-news.ru

В Євросоюзі лунають заклики обмежити використання штучного інтелекту для ідентифікації людей. В першу чергу мова йде про алгоритми розпізнавання обличчя, ходи, відбитків пальців та іншої біометричної інформації. На цьому наполягають члени Європейської ради із захисту даних. Вони вважають, що установка систем розпізнавання в публічних місцях суперечить принципам анонімності та конфіденційності вільних громадян.

«Технології на подобі розпізнавання облич в реальному часі порушують основні права і свободи до такої міри, що ставлять під сумнів їх сутність», – йдеться в заяві представників ради.

Крім цього, звертається увага і на таку можливість систем ідентифікації, як сегрегація за расовою, гендерною або іншими ознаками, що в подальшому може стати джерелом дискримінації. Автори звернення також вважають, що використання ШІ для розпізнавання емоцій вкрай небажано і його необхідно заборонити за деякими винятками.

Нагадаємо, у квітні Єврокомісія представила законопроєкт, який регламентує використання “розумних” систем біометричної ідентифікації. У ньому рекомендується утриматися від впровадження в європейських країнах основної маси технологій масового стеження за громадянами, однак проєкт закону не обмежує застосування систем розпізнавання облич.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

Згідно з недавнім дослідженням Центру управління змінами при Університеті IE, більшість європейців хотіли б замінити хоча б частину членів парламенту алгоритмами ШІ, передає CNBC. В ході дослідження було опитано 2769 чоловік з 11 країн на предмет того, як вони ставляться до скорочення числа парламентаріїв в їх країні і надання цих місць штучному інтелекту, який буде мати доступ до їх даних.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мінцифра розширює міжнародне співробітництво з метою розвитку сфери штучного інтелекту

За матеріалами сайту forklog.com

google news