close-btn

Єврозону врятує тільки амбітна та скоординована програма фінансової допомоги — глава ЄЦБ

Попри те, що економіка ЄС відновлюється швидше, ніж очікувалося, темпи її одужання істотно поступаються економіці США

ЕЦБ

ЄЦБ

Очільниця Європейського центрального банку Крістін Лагард заявила, що уряди країн-членів ЄС не можуть дозволити собі відмовитися від зусиль щодо фінансової підтримки економіки регіону під час кризи, викликаного пандемією.

В ході свого виступу на засіданні Міжнародного валютно-фінансового комітету вона заявила, що амбітна та скоординована фіскальна політика залишається на даний момент вирішальним фактором відновлення економіки єврозони, оскільки передчасне припинення грошової підтримки може призвести до посилення довгострокових негативних наслідків.

Вона також додала, що заходи, що вживаються Європейським центробанком, будуть скориговані необхідним чином, якщо це буде потрібно для продовження програм фінансування. За останній рік ЄЦБ надав економіці єврозони значну підтримку, щоб допомогти регіону подолати наслідки пандемії.

Нещодавно представники банку заявили про збільшення обсягів покупок облігацій на суму в 1,85 трлн євро ($2,2 трлн). Це є необхідним заходом, оскільки підвищення прибутковості облігацій змушує європейські країни витрачати більше бюджетних грошей на покриття більш високих витрат на позики, що в перспективі може пригальмувати процес економічного одужання всього регіону.

На цьому тижні ЄЦБ підвищив прогноз зростання єврозони на 2021 рік з 4,2% до 4,4%. При цьому наголошується, що темпи відновлення ЄС істотно поступаються економіці США, яка отримала сильний імпульс за рахунок пакета допомоги на $1,9 трлн.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

Міжнародний валютний фонд запропонував урядам країн подумати про введення тимчасового додаткового податку солідарності для компаній, прибуток яких різко збільшився в період пандемії коронавіруса. У фонді вважають, що така тимчасова міра може бути аналогом корпоративного податку, або виступати доповненням до нього. В опублікованій на сайті МВФ доповіді підкреслюється адресний вплив такого податку. Йдеться про надприбутки деяких компаній, які процвітали під час коронакризи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світовий банк виділить кошти на реалізацію п’яти масштабних проектів – Мінфін

За матеріалами сайту bnnbloomberg.ca

google news