close-btn

ШІ-алгоритм вперше перевершив людину в розпізнаванні візуальних образів

За словами розробників, сервіс AliceMind вже зараз може бути використаний в таких сферах, як пошук по інтернет-ресурсах, аналіз зображень для діагностики захворювань та автономне водіння

Програма розпізнавання графічних об’єктів на основі штучного інтелекту від розробників Alibaba Group вперше показала більш високий результат в порівнянні з людиною. Розробка була анонсована в ході заходу Visual Question Answering challenge. Так, ШІ-алгоритм правильно відповів на 81,26% питань, пов’язаних з зображеннями, в той час, як люди впоралися тільки з 80,83%.

Набір тестових вправ містив 250 тис фотографій і 1,1 млн питань. Піддослідні спершу оглядали зображення, а потім відповідали на уточнююче питання. Сервіс AliceMind від китайського холдингу Alibaba показав велику результативність, перевершивши навіть алгоритм від Microsoft.

Керівник одного з відділів Alibaba заявив, що машини зі штучним інтелектом не призначені замінити людей. Їхнім основним завданням в майбутньому стане виконання рутинних робіт в повсякденному житті, що дозволить людям отримати більше часу для власної творчості.

Розробники AliceMind кажуть, що інтелектуальні системи розпізнавання VQA (Visual Question Answering) вже зараз можуть бути використані в таких сферах, як пошук по інтернет-ресурсах, аналіз зображень для діагностики захворювань, автономне водіння і т.д.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

Дослідники з Тель-Авівського університету в Ізраїлі в ході ряду експериментів виявили цікаву властивість штучного інтелекту. За допомогою цієї технології можна створити універсальний шаблон обличчя людини, який біометричні системи ідентифікації можуть прийняти за реального користувача.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оптоволокно зробить можливою появу квантового інтернету: нова розробка вчених з Данії

За матеріалами сайту scmp.com

google news