close-btn

Як Google допоможе бізнесу: новий продукт

Google Cloud представляє AML AI. Це рішення на базі штучного інтелекту для фінансових установ. Воно дозволяє підвищити ефективність виявлення відмивання грошей. Це альтернатива попередженням про транзакції на основі правил воно пропонує консолідовану оцінку ризиків клієнтів, отриману за допомогою машинного навчання. AML AI аналізує шаблони транзакцій, поведінку мережі та дані KYC для виявлення роздрібних і комерційних клієнтів з високим рівнем ризику.

Google запускает продукт по борьбе с отмыванием денег

Фото: freepik.com й pixabay.com

Відмивання грошей — складна проблема зі зростаючим глобальним впливом. Google Cloud запустив новий продукт під назвою AML AI, який використовує штучний інтелект. Він потрібен для того, щоб допомогти фінансовим установам більш ефективно і результативно виявляти відмивання грошей.

AML AI надає консолідовану оцінку ризику для клієнтів на основі машинного навчання (ML). Подібне набагато краще за попередження про транзакції на основі правил.

Оцінка ризику заснована на даних банку. Вона включає шаблони транзакцій, мережеву поведінку і дані «Знай свого клієнта» (KYC). Це потрібно для виявлення окремих випадків і груп роздрібних і комерційних клієнтів з високим ризиком.

Продукт може адаптуватися до змін у базових даних, забезпечуючи більш точні результати. Це підвищує загальну ефективність програми та покращує операційну ефективність.

З цим також читають: У ПриватБанку нова опція для бізнесу: деталі.

Переваги

Продукт Google Cloud AML AI забезпечує такі переваги:

  • Підвищення ефективності виявлення ризиків. AML AI може перевершити наявні системи у виявленні ризику фінансових злочинів. Клієнт Google Cloud, HSBC, виявив, що тепер він може виявляти у два-чотири рази більше істинних позитивних ризиків, що підвищує його здатність виявляти та запобігати діяльності з відмивання грошей.
  • Зниження операційних витрат. ШІ у сфері ПВК/ФТ мінімізує втрату часу слідчих завдяки скороченню обсягу попереджень і наданню пояснюваних результатів, що прискорює проведення окремих розслідувань. Так, у HSBC обсяг попереджень скоротився більш ніж на 60%.
  • Покращене управління та захист. AML AI надає фінансовим установам аудійовані та зрозумілі результати для підтримки внутрішнього управління ризиками. Наразі цей підхід застосовується в декількох географічних регіонах, у кожному з яких діють свої нормативні вимоги.
  • Поліпшення якості обслуговування клієнтів. Завдяки підвищенню точності та значному зниженню кількості помилкових спрацьовувань. ШІ AML зводить до мінімуму необхідність взаємодії з клієнтами для проведення додаткових перевірок на відповідність нормативним вимогам.

Застосування на практиці

ШІ AML було впроваджено у виробництво в декількох географічних юрисдикціях. Було доведено, що він перевершує наявні системи у виявленні ризику фінансових злочинів. При цьому HSBC повідомляє, що тепер вони можуть виявляти в рази більше неочевидних ризиків.

«Google Cloud’s AML AI значно поліпшив можливості HSBC щодо виявлення злочинів у сфері ПВК/ФТ. Моделі Google вже демонструють величезний потенціал машинного навчання для перетворення зусиль по боротьбі з фінансовими злочинами в галузі загалом», — сказала Дженніфер Калвері, керівник групи з ризиків фінансових злочинів і дотримання нормативних вимог HSBC. «Удосконаливши нашу систему моніторингу клієнтів за допомогою складного продукту Google Cloud, заснованого на штучному інтелекті, ми змогли підвищити точність виявлення фінансових злочинів і скоротити кількість попереджень, що означає, що менше часу на розслідування витрачається на пошук помилкових зачіпок. Ми також скоротили час, необхідний для аналізу мільярдів транзакцій за мільйонами рахунків, з кількох тижнів до кількох днів».

HSBC, Bradesco і Lunar використовують AML AI для поліпшення своїх програм із боротьби з відмиванням грошей. У Bradesco і Lunar значно підвищилася точність виявлення фінансових злочинів.

Підсумок

AML AI – це потужний інструмент, який може допомогти фінансовим установам знизити операційні витрати й одночасно підвищити ефективність програми AML.

Google Cloud планує і в майбутньому розвивати ШІ з метою підвищення продуктивності праці співробітників і скорочення часу, необхідного аналітику для розслідування потенційно підозрілої діяльності.

Інші статті на цю тему:

google news