close-btn

Як позначиться штам “Омікрон” на світовій економіці – думка експертів

Виявлення нового омікрон-штаму коронавірусу не спричинить серйозних наслідків для глобальної економічної активності

Фото: trans.info

Американське видання Financial Times днями опублікувало аналітичний матеріал, у якому наводяться висловлювання низки експертів. На їхню думку, новий варіант COVID-19 не вплине на світову економіку навіть у тому випадку, якщо наявні вакцини виявляться менш ефективними, ніж проти інших різновидів коронавірусної інфекції.

Інтерв’юйовані нагадали, що роботи зі створення противірусних препаратів дають шанс на якнайшвидше відновлення економіки після пандемії. Крім того, економічна модель більшості країн демонструє здатність адаптуватися до коронавірусних обмежень. Головний економіст швейцарської інвестиційної компанії UBS Global Wealth Management Пол Донован заявив, що новий штам «навряд чи змінить світову економічну ситуацію».

На його думку, у низці країн можуть постраждати індустрії пасажирських авіаперевезень та туризму, але на них припадає порівняно невелика частка світової економічної активності. Старший економіст американського банку Goldman Sachs Дан Струвен у свою чергу підкреслив, що якщо омікрон-штам буде заразнішим за дельта-штам, то наступного року очікується скорочення темпів зростання світової економіки з прогнозованих 4,6 до 4,2 відсотка. При цьому він додав, що цей спад буде компенсований зростанням 2023 року.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

Збереження першого рівня солідарної системи названо головною вимогою для запуску повноцінної накопичувальної системи в Україні. Крім того, другий рівень навряд чи призведе до зростання пенсій. Про це йдеться у тексті звіту МВФ, підготовленого до першого перегляду програми Stand-By. Аналітики фонду зазначають, що уряд країни зараз розглядає можливість запровадження другого накопичувального рівня пенсійної системи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голова Ради Нацбанку розповів, чому курс долара знову зростає

За матеріалами сайту lenta.ru

google news