close-btn

Які банки будуть примусово списувати гроші з рахунків боржників: список

Нова ініціатива державного фінмоніторингу може підштовхнути деяких власників банківських рахунків закрити їх, а гроші перевести в заощаджувальні активи

ПриватБанк, Monobank та ряд інших великих банків вже з 6 липня можуть на власний розсуд списувати з рахунків користувачів кошти в якості сплати боргів за комуналку або інші штрафи. Це буде робитися на вимогу державних і приватних виконавців. В першу чергу така ініціатива торкнеться наступних категорій боржників:

  • неплатники за надання житлово-комунальних послуг;
  • громадяни, які отримали штрафи, в тому числі за порушення правил дорожнього руху;
  • роботодавці, що не виплачують працівникам зарплату;
  • неплатники аліментів.

Відрахування з рахунку боржника коштів буде здійснюватися за наступною схемою. Виконавець за допомогою автоматизованої системи виконавчого провадження (АСВП) створює і надсилає банкам вимогу про отримання інформації про наявність та стан рахунків боржника. Банк обмінюється з заявником необхідною інформацією, після чого виконавець надсилає до фінустанови постанову про арешт певного обсягу коштів неплатника (при наявності на рахунку грошей).

Після отримання банком вимоги на примусове списання грошей, з рахунку боржника буде знято необхідну суму грошей, які буде переведено на рахунок органу державної виконавчої служби або приватного виконавця. На поточний момент до єдиної системи примусового стягнення боргів входять наступні фінустанови: ПриватБанк, Monobank, Таскомбанк, ОКСІ банк, банк Восток, Індустріалбанк, ПроКредитБанк.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

Уже в липні мобільний банк monobank почне пропонувати своїм клієнтам криптовалютні-картки, за допомогою яких їхні власники зможуть купувати на криптобіржах біткоіни. На даний момент роботи зі створення проєкту завершені, а відповідна документація передана для узгодження в Нацбанк. Про це повідомив у своєму Telegram-каналі Олег Гороховський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПриватБанк запустив цілодобовий режим покупки валюти для ФОПів

За матеріалами сайту rbc.ua

google news