close-btn

Контракт NASA зі SpaceX — помилка: Джефф Безос судиться з аерокосмічним агентством

Предметом спору стала розробка посадкового модуля для майбутньої місії на Місяць

владелец амазон amazon

Фото: fortune.com

У Сполучених Штатах розгорівся скандал між NASA та приватною космічною компанією Джеффа Безоса Blue Origin. Представники останньої днями подали позов до суду, в якому звинувачують керівництво NASA в порушенні домовленостей і неправомірному контракті зі SpaceX Ілона Маска. На їхню думку, така ситуація є прямим свідченням нечесної конкуренції.

Річ у тому, що раніше Blue Origin вела переговори з Агентством з аеронавтики та дослідження космічного простору з питань розробки посадкового модуля. Однак пізніше Федеральне наглядове агентство США відхилило участь Blue Origin в місячній програмі. Внаслідок цього NASA відклало пропозицію компанії про використання її системи посадки на Місяць за $5,9 млрд і прийняло пропозицію SpaceX за $2,9 млрд.

У відповідь компанія Безоса опублікувала аналітичний звіт, в якому поставила під сумнів технологічні характеристики модуля від SpaceX. В Blue Origin заявили, що Starship Ілона Маска ще жодного разу не виходив за межі навколоземної орбіти, і транспортний модуль компанії Безоса незамінний для майбутньої місії.

«Ми твердо переконані, що проблеми, виявлені в цьому тендері, повинні бути усунені для відновлення справедливості і чесної конкуренції, а також для забезпечення безпечної посадки на місячну поверхню», – йдеться в тексті судового позову.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

Супутниковий провайдер SpaceX, який займається розширенням мережі космічних інтернет-передавачів на навколоземній орбіті, вже з вересня почне надавати свої послуги в деяких країнах світу. На початку тижня стало відомо, що однією з цих країн стане Грузія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Boeing скорочує штат: сотні фахівців компанії переходять до Amazon та SpaceX

За матеріалами сайту theverge.com

google news