close-btn

Крах світової економіки може настати вже наприкінці 2021 року – думка експерта

У міру накопичення боргів на фінансових ринках глобальна економіка все глибше занурюватиметься в кризу, а українським підприємствам стане все складніше брати кредити за кордоном

Основні передумови нової глобальної фінансової кризи вже проглядаються. Протягом останніх десятиліть світове економічне зростання багато в чому забезпечувалося зростанням боргів з одного боку та стабільним функціонуванням різних елементів системи (політика, монетарна політика, глобалізація) з іншого. Порушення цього балансу або зникнення одного з основних елементів може привести світову економіку до стагнації та скорочення.

Таку думку висловила аналітик інвесткомпанії (ІК) Concorde Capital Євгенія Охтирко. За її словами, погіршення поточної ситуації може настати вже цього року, і основним симптомом є не інфляція, а уповільнення економічного зростання та перехід до спаду. Охтирко назвала тенденції, які зараз викликають найбільші побоювання:

  • боргова криза у Китаї, зокрема у секторі житлової нерухомості;
  • необхідність американських політиків вкотре домовитися про підвищення стелі держборгу;
  • посилення центробанками (ЦП) кількох країн, зокрема ФРС США, грошово-кредитної політики;
  • зниження фіскального стимулювання багатьма країнами у міру того, як коронакриза послаблюється;
  • поява нових варіантів/штамів коронавірусу;
  • проблеми з логістикою, які розхитують глобалізовану економіку, уповільнюють її зростання та загострюють інфляцію.

При цьому експерт зазначила, що “запас економічної міцності” України залишається на низькому рівні, і у разі чергового витка глобальної кризи це може обернутися для нашої країни дуже тяжкими наслідками. Бізнес не зможе кредитуватися на вигідних умовах, а бюджетний дефіцит зростатиме.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

Європейський центральний банк (ЄЦБ) попередив про «переоціненість» багатьох активів, спричинену ультранизькими ставками та щедрою програмою економічних стимулів, повідомляє агентство CNBC. У своєму останньому звіті центральний фінрегулятор Євросоюзу вказує на те, що ринки фінансів та нерухомості перебувають у дуже вразливому стані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, скільки цього тижня отримав Мінфін від продажу ОВДП

За матеріалами сайту ubr.ua

google news