close-btn

Великий вітчизняний банк визнано неплатоспроможним

Загальна сума компенсацій ФГВФО по депозитах фінустанови становить 435,8 млн грн

НБУ визнав банк АТ “КБ “Земельний Капітал” неплатоспроможним. Постанова від 11 серпня 2021 року № 400-рш/БТ. Передумовою такого рішення стала неможливість банку виконувати свої платіжні зобов’язання на протязі останніх місяців.

1 липня 2021 року Правління Нацбанку на підставі статті 75 Закону України “Про банки та банківську діяльність” прийняло рішення віднести дану фінустанову до категорії проблемних у зв’язку з порушенням нормативів ліквідності. За минулі шість тижнів фінансовий стан банку погіршився, а поточний баланс доступних коштів не дозволяє розплатитися з кредиторами установи.

Згідно із законодавством, власники банківської компанії зобов’язані вживати заходів для недопущення настання банкрутства. Однак фінансова допомога надана не була. Частка фінустанови склала 0,04% від чистих активів платоспроможних банків.

У Нацбанку відзначили, що рішення щодо АТ “КБ “Земельний Капітал” не впливає на загальну картину на фінансовому ринку України, який як і раніше досить стійкий. Клієнти банку, вклади яких не перевищують гарантовану суму ФГВФО у 200 тис грн, зможуть отримати компенсацію своїх коштів в повному обсязі. За оцінками НБУ, такі вклади складають 70% неплатоспроможного банку.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

11 серпня на засіданні Кабінету Міністрів був прийнятий регламент виведення ПриватБанку на ринок з метою його подальшої приватизації. При цьому проблемні кредити та інші спірні моменти будуть передані спеціальному підрозділу, який буде курувати хід вирішення цих питань після переходу банку в приватну власність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Продається банк: знакові угоди на українському банківському ринку

За матеріалами сайту bank.gov.ua

google news