close-btn

Локдаун істотно погіршив Індекс виробництва базових галузей України

До такого результату прийшли аналітики Нацбанку України

В 2020 году экономика Украины может упасть на 7,7% - новости Украины - МВФ прогнозирует падение ВВП Украины в 2020 году на 7,7% - 112 Украина

Фото: 112.ua

Протягом більшої частини 2020 року в Україні спостерігалося зниження активності в основних сферах економіки країни. Торік Індекс виробництва базових галузей (ІВБГ) вперше за 5 років скоротився на 3,7%. До такого результату прийшли аналітики НБУ, які в грудні представили “Макроекономічний і монетарний огляд”. Необхідно відзначити, що в кінці минулого року падіння в базових галузях економіки дещо сповільнилося, а в листопаді зростання Індексу виробництва базових галузей (ІВБГ) навіть кілька відновився і додав 3.3%.

Прискорення зростання ІВБГ спостерігалося і в грудні – до 9% г/г. Це сталося за рахунок поліпшення показників у багатьох секторах економіки. Відновився після карантину вихідного дня і купівельний попит, а також відбулось зростання зарплат, що зумовило прискорення зростання роздрібної торгівлі (до 13, 4% г/г). Завдяки високому зовнішньому попиту і бюджетній підтримці відновилося зростання і промисловості (на 4.8% г/г). А значні збільшення витрат бюджету на дорожню інфраструктуру підтримали зростання в будівництві.

“У свою чергу, пожвавлення промисловості і будівництва, а також нарощування експорту стимулювали гуртовий товаро- і вантажообіг”, – йдеться в огляді Нацбанку.

Нагадаємо, індекс виробництва базових галузей у 2015 році впав на 11,7%. Після цього спостерігалося його стабільне зростання: у 2016 році на 5,2%, у 2017 році на 2,6%, у 2018 році – на 4,4%, у 2019 році – на 1,9%.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

Національний банк погіршив оцінку рівня безробіття в Україні в минулому році з 9,4% до 9,5%. Про це йдеться в щоквартальному інфляційному звіті НБУ за січень 2021 року. За оцінками НБУ, враховуючи збільшення захворюваності восени та нові карантинні обмеження, в IV кварталі рівень безробіття досяг 10%. Таким чином, кожен десятий українець в минулому році залишився без роботи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аеропорти та перевізники: список тих, хто приймає цифрові паспорти в «Дія»

За матеріалами сайту dsnews.ua

google news