close-btn

Нацбанк і омбудсмен разом захищатимуть українців від колекторів

НБУ і омбудсмен домовилися обмінюватися статистикою та аналітикою, а також разом розробляти пропозиції до законопроектів і державних програм, які стосуються захисту персональних даних

Фото: прес-служба НБУ

Глава Національного банку Кирило Шевченко і Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денисова підписали спільний Меморандум. В ньому йдеться про співпрацю у сфері захисту персональних даних громадян, повідомляє прес-служба регулятора.

В першу чергу йтиметься про спільне забезпечення належного рівня захисту персональних даних громадян України під час отримання ними фінансових послуг. Зокрема, під час врегулювання простроченого боргу. Також зусилля будуть спрямовані на боротьбу з незаконним поширенням персональних даних.

“В епоху діджіталізаціі і активного розвитку онлайн-послуг Питання захисту персональних даних є критично важливим і потребує особливої ​​уваги. Судячи з результатів розгляду звернень громадян, незаконна обробка та розповсюдження персональних даних є назрілою для вирішення проблемою”, – зазначив Кирило Шевченко.

У той же час, омбудсмен Людмила Денисова звернула особливу увагу на діяльність колекторських компаній, на які, за її словами, часто скаржаться українці.

“Сьогодні колекторська діяльність майже не врегульована законодавством. Це призводить до порушення прав громадян – колекторські компанії незаконно збирають і використовують персональні дані, чинять психологічний тиск на громадян і чинять інші дії”, – сказала Людмила Денисова.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

У 2019 на ім’я Уповноваженого ВРУ з прав людини надійшло понад 500 скарг від українців. За дев’ять місяців цього року – вже більше як 600. 60% стосуються порушення права на приватність колекторськими компаніями.

Раніше ініціатор законопроекту про регулювання роботи колекторських компаній депутат Ольга Василевська-Смаглюк розповіла про цілі нового закону.

google news