close-btn

Банки повертають арешти рахунків користувачів: із чим пов’язано

Українські банки змушені заблокувати тисячі рахунків, оскільки уряд скасовує постанову щодо доступу до коштів

Деньги на счету

Фото: freepik.com

Новий закон скасував постанову уряду, яка дозволяла українцям, чиї рахунки заарештувала державна виконавча служба або приватні виконавці, користуватися власними коштами, якщо сума стягнення за виконавчим документом не перевищувала 100 000 гривень.

Закон ВР

Фото: сайт ВР

Указ було ухвалено Кабінетом Міністрів у березні 2022 року для забезпечення життєдіяльності населення в умовах військового стану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НБУ вводить регламент виїзного нагляду за фінансовими установами: що чекає на ринок

Внаслідок цього банки тепер будуть змушені заблокувати рахунки тисяч українців. Новий закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих особливостей організації виконання судових рішень та рішень інших органів у період дії військового стану» дозволяє клієнтам, які перебувають під арештом, використовувати суму до 13,4 тис. грн (2 мінімальні заробітні плати) якщо клієнт зв’яжеться з виконавцем і фінансова установа отримає ухвалу про зняття арешту на цю суму з одного з рахунків клієнта.

Співзасновник монобанку Олег Гороховський прокоментував закон. Він заявив, що з моменту його набуття чинності банки мають повернути арешти, зняті під час воєнного стану. Це торкнеться приблизно 436 тисяч клієнтів банку.

“Оскільки закон набрав чинності, ми повинні повернути арешти, які знімали на час дії воєнного стану. Це торкнеться приблизно 436 тисяч наших клієнтів”, – сказав співзасновник мобільного банку Олег Гороховський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ставки хедж-фондів сигналізують про проблеми економіки США

Які доларові купюри перестали приймати обмінники: що робити користувачам

Наслідки світової банківської кризи для України: відповідь НБУ

google news