close-btn

Чому SEC почав розслідувати справу Tesla

Сенаторка Елізабет Воррен закликає Комісію з цінних паперів і бірж США провести розслідування щодо компанії Tesla та Ілона Маска у зв’язку з можливим конфліктом інтересів, пов’язаним із поглинанням Маском компанії Twitter.

SEC почав розслідувати справу Tesla

SEC почав розслідувати справу Tesla.

Елізабет Воррен, сенаторка від штату Массачусетс, закликала Комісію з цінних паперів і бірж США (SEC) провести перевірку компанії Tesla та її керівників. Це сталося на тлі потенційних побоювань, пов’язаних із купівлею Twitter Ілоном Маском. До Комісії з цінних паперів і бірж США надійшов лист від Воррен, у якому вона висловила занепокоєння з приводу конфлікту інтересів, незаконного привласнення корпоративних активів і можливого збитку для акціонерів Tesla.

У своєму листі Гері Генслеру, голові Комісії з цінних паперів і бірж США, Воррен висловила стурбованість з приводу незалежності ради директорів Tesla від Маска. Вона пише, що неповне розкриття інформації та бездіяльність викликають сумніви в можливому порушенні законодавства. Ці питання перебувають у компетенції Комісії з цінних паперів і бірж США.

У дев’ятисторінковому листі, вперше опублікованому CNBC, повторюються побоювання, висловлені Ворреном у попередньому листуванні з головою ради директорів Tesla Робіном Денголмом у грудні 2022 року, після того, як Маск очолив операцію з викупу Twitter за 44 млрд доларів, бо вона містила в собі 13 млрд доларів боргу, і Маск, як повідомляється, продав свої акції Tesla на мільярди доларів для фінансування угоди.

Ось як виглядає цей лист:

письмо

Фото: scribd.com

Управління зі зв’язків з громадськістю SEC повідомило, що Генслер відповість членам Конгресу безпосередньо.

Деталі

Після того як Маск обійняв посаду генерального директора Twitter, він провів масштабні зміни на платформі: звільнив більшу частину персоналу і залучив до роботи співробітників Tesla і SpaceX.

Воррен припустила, що переведення співробітників Tesla у Twitter може порушити трудове законодавство. На її думку, рада директорів Tesla не інформувала акціонерів про співпрацю між двома компаніями.

Нещодавно Маск призначив новим генеральним директором Twitter Лінду Яккаріно, яка раніше працювала в NBCUniversal компанії Comcast. Це викликало надії на відродження рекламного бізнесу Twitter і можливе повернення Маска до роботи з Tesla і SpaceX.

Цікаве на тему: Чим займатиметься xAI – нова компанія Ілона Маска?

Наразі Twitter перебуває у від’ємному грошовому потоці через падіння доходів від реклами та значний борг. За словами Маска дохід від реклами впав на 50%. Компанія Tesla має представити звітність за другий квартал наприкінці цього тижня.

Воррен повідомив SEC, що Маск, як і раніше, контролює Twitter, навіть після призначення Яккаріно. Це може призвести до конфлікту інтересів. Вона згадала про можливі сценарії, коли Маск може керувати Twitter так, що це завдасть шкоди Tesla.

Зокрема, вона зазначила, що Маск може “вирішити керувати компанією, щоб максимізувати такий необхідний дохід, навіть якщо це передбачає вигідні угоди для конкурентів Tesla і потенційний збиток для Tesla”. За її словами, Маск може вирішити “керувати Twitter так, щоб це було вигідно Tesla за рахунок сприятливих алгоритмів або безкоштовної реклами”.

Контекст

У Маска вже були конфлікти з Комісією з цінних паперів і бірж США. У 2018 році він був звинувачений у цивільному шахрайстві з цінними паперами після твітів про приватизацію Tesla. Він тоді написав у Twitter, що розглядає можливість приватизації Tesla за ціною 420 дол. за акцію і має для цього “забезпечене фінансування”. Ці твіти спричинили зупинку торгів акціями Tesla і призвели до того, що ціна акцій компанії коливалася протягом кількох тижнів.

У 2019 році Маск і Tesla врегулювали звинувачення, проте пізніше Маск спробував розірвати або змінити угоду. Федеральний суд відхилив прохання Маска про розірвання угоди в травні 2023 року. Він постановив, що всі його твіти, які містять істотну комерційну інформацію Tesla, мають бути розглянуті та схвалені юристом із цінних паперів Tesla, перш ніж Маск їх опублікує.

Інші статті на цю тему:

google news