close-btn

Чому до Ради викликають керівництво НБУ

Чому до Ради викликають керівництво НБУ? Національний банк України критикується за своє розв’язання проблеми обміну «зношених» доларів. НБУ заявив, що українські банки та обмінники мають право стягувати додаткову комісію лише за прийом іноземних банкнот, які мають значні пошкодження або вилучені з обігу іноземною державою. Однак багато хто вважає, що НБУ недостатньо робить для забезпечення дотримання цього правила, а обмінники продовжують стягувати додаткову комісію за «зношені» долари.

Гривна, доллар, курс валют

Чому до Ради викликають керівництво НБУ? Фото: unsplash.com

Проблему обміну «зношених» доларів досі не вирішено, попри зусилля Національного банку України (НБУ) щодо її розвязання. Фінансовий комітет Верховної Ради знову викличе керівництво НБУ для обговорення питання.

Минулого тижня НБУ провів серію зустрічей із банківськими установами та обмінниками. Їхня мета була в тому, щоб «роз’яснити» правила обміну валюти. За словами голови Комітету фінансів Данила Гетьманцева, ці зустрічі мали певний успіх у зміні поведінки банків. Проте скарги на дії обмінників продовжують надходити.

«Про обмін «зношених» купюр. Національний банк провів минулого тижня низку роз’яснюючих зустрічей із банківськими установами та обмінниками. Перші результати у зміні поведінки банків ми вже бачимо. Водночас, скарги на дії обмінників продовжують надходити. Абсолютно не вирішено проблему чорних обмінників, які працюють під дахом деяких правоохоронців. Вочевидь прийнятих Нацбанком заходів недостатньо, а люди чекають від нього вирішення проблеми, а не демонстрації процесу. Зрозуміло, що мова йде про протидію черговій схемі протиправних тіньових заробітків на людях у війну, яку негайно слід припинити. Дав доручення підготувати заслуховування Нацбанку та правоохоронців на окремому Комітеті ВР з питань фінансів», пише він у своєму Telegram каналі.

Продовжуйте дослідження цієї теми: Що робити, якщо фінустанова не приймає у вас долари?

Контекст

НБУ раніше заявляв, що українські банки та обмінники мають право стягувати додаткову комісію. Однак лише за прийом іноземних банкнот, які мають значні пошкодження або вилучені з обігу іноземною державою.

Проте Гетьманцев каже, що цього не дотримуються. Обмінники все одно продовжують стягувати додаткову комісію за «зношені» долари.

При цьому НБУ вважає штучною, проблему додаткових комісій за прийом «потертих» банкнот іноземної валюти.

У результаті Комітет фінансів також закликає громадськість повідомляти про будь-які випадки, коли обмінники стягують додаткову комісію за «зношені» долари.

Інші статті на цю тему:

Джерело: голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики. Секретар Національної ради відновлення України від наслідків війни Данило Гетьманцев у Telegram.

google news