close-btn

Наслідки світової банківської кризи для України: відповідь НБУ

Наслідки світової кризи для України, оцінка НБУ

НБУ

НБУ. Фото: bank.gov.ua

НБУ оцінив потенційний вплив банківської кризи на Заході на економіку України. Відповідно до «Звіту про інфляцію», опублікованому у квітні 2023 року. Банківська криза у провідних країнах через збої в регулюванні може суттєво уповільнити світову економічну активність. Ускладнити міжнародну торгівлю та погіршити доступ до ринку капіталу.

У звіті наголошується, що криза може призвести до відтоку капіталу із ризикованих активів. У тому числі з ринків, що розвиваються, таких як Україна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НБУ передбачає значне зростання зарплат в Україні: що слід очікувати

Однак очікується, що прямий вплив на економіку України буде обмеженим, оскільки країна не бере участі у міжнародних ринках капіталу, вважають у НБУ.

У звіті йдеться: «Цей ризик виявиться насамперед у скороченні валютних надходжень від експорту через зниження попиту та ціни на сировинні товари. Це буде частково компенсовано подальшим здешевленням енергоресурсів».

НБУ оцінює ймовірність банківської кризи у країнах-лідерах як помірну (у межах 15-25%).

Контекст

Побоювання банківської кризи на Заході були викликані крахом Silicon Valley Bank у березні 2023 року, за яким послідувало банкрутство й інших банків США. Крім того, швейцарська влада була змушена рятувати Credit Suisse, другий за величиною банк країни.

Наслідки світової кризи для України

Вплив потенційної банківської кризи на економіку України може бути обмеженим. При цьому НБУ попереджає про можливі наслідки, такі як скорочення валютних надходжень від експорту та подальша економія на енергоресурсах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Частка непрацюючих кредитів продовжує зростати: статистика НБУ за перший квартал

Банківський сектор готується до зростання попиту на кредити та іпотеку – НБУ

НБУ дозволив банкам продавати більше валюти населенню: як це позначиться на е-резидентах

За матеріалами “Інфляційний звіт” Національного банку України (квітень 2023 року)

google news