close-btn

Крадіжка через телефон: на Тернопільщині зловмисники викрали у жертв 100 тисяч гривень

У поліції розповіли, як працює нова схема

У Тернопільській області припинена діяльність групи осіб, які займалися вимаганням коштів у місцевих жителів по телефону. Шахраї виманили обманним шляхом у жертв майже 100 тис грн. Учасники злочинного угруповання зв’язувалися з потенційними жертвами по телефону і переконували під різними приводами перевести великі суми грошей на сторонні банківські рахунки, після чого отримані кошти проводилися по ланцюжку і конвертувались в готівку.

У регіональному управлінні Нацполіції розповіли, що зловмисники діяли за відпрацьованою схемою. Зокрема, під час чергової телефонної розмови незнайомець представився співробітником фінансової установи і повідомив жертві, що банк нібито зафіксував спробу використання її картки при несанкціонованій оплаті. Він переконав жінку швидко зняти готівку і через термінал переказати гроші на інші рахунки, які він назвав. Жертва виконала вимогу, перевівши на два сторонніх рахунки 73775 грн.

“Від аналогічної шахрайської схеми постраждала і мешканка села Петриків. Жінка перевела на рахунок шахрая 17600 грн”, – розповіли в Нацполіції.

Правоохоронці нагадують, що представники банків та інших фінустанов не мають права безпосередньо зв’язуватися з клієнтами для уточнення їхньої персональної інформації. Всі платіжні дані, що стосуються карти і рахунку, є конфіденційними.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

Правоохоронні органи заблокували роботу шахрайської схеми, учасники якої видавали себе за представників зарубіжної інвестиційної компанії і пропонували жертвам вкладати свої кошти під відсотки. В операції брали участь співробітники Департаменту кіберполіції спільно зі слідчими Державного бюро розслідувань (ДБР).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поліція буде перевіряти сертифікати про вакцинацію від коронавіруса по QR-коду

За матеріалами сайту npu.gov.ua

google news