close-btn

Туреччина розпочинає найважливішу стадію реалізації проекту з видобутку природного газу в Чорному морі

Туреччина розпочинає відповідальний етап реалізації проекту з видобутку природного газу на чорноморському родовищі Сакар’я

https://usm.media/

У п’ятницю, 10 червня, розпочнеться укладання труб 170-кілометрового газопроводу, який пройде дном Чорного моря на глибині до 2 км. На роботи щодо плану відведено п’ять місяців, повідомляє місцева газета Ени Сафак.

Укладання труб здійснюватиметься спеціальними судами «Касторо-10» та «Кастроне». Перший нещодавно прибув до чорноморського порту Філіос, звідки планується прокладання морського газопроводу. Друге судно зараз перебуває у Східному Середземномор’ї. Очікується, що воно прибуде на роботу в липні. Загалом до робіт з прокладання трубопроводу для видобутку газу в Чорному морі планується залучити близько 20 суден та понад 4 тисячі осіб.

Газ із родовища Сакар’я, як очікують у Туреччині, почне надходити споживачам у першому кварталі 2023 року. Спочатку планується видобувати близько 10 млн. куб. м газу на добу (що відповідає 3,4-4 млрд. куб. на рік). До 2027-2028 років добовий обсяг видобутку має становити 40 млн кубометрів.

Газове родовище Сакарья розташоване за 150-170 км від узбережжя Туреччини на шельфі Чорного моря. Воно було виявлено у серпні 2020 року внаслідок буріння надглибоководної розвідувальної свердловини TUNA-1 із турецького бурового судна. Його приблизні запаси становлять 540 мільярдів кубометрів газу.

Як зазначив міністр енергетики та природних ресурсів Туреччини, на родовищі Сакар’я в Чорному морі виявлено малосірчистий (так званий «солодкий») природний газ досить високої якості. За словами чиновника, вийти на максимальний рівень виробництва заплановано у 2026 році.

Раніше ми писали, що внаслідок інтенсивної дипломатії Туреччини щодо забезпечення миру з початку російської агресії в Україні під егідою ООН була підготовлена ​​дорожня карта для вирішення глобальної продовольчої кризи, що виникла через війну, що триває.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

google news