close-btn

У 2021 році українці віднесли до банків рекордну суму готівки

Незважаючи на карантин: у касах українських банків значно зріс оборот готівкових грошей

З січня по вересень обіг готівки у касах вітчизняних банків значно збільшився порівняно з аналогічним періодом 2020 року. Протягом цього року до кас надійшло на 19,8% більше готівки, а саме – 1828,8 млрд грн. У свою чергу обсяг видачі грошей зріс не так суттєво – на 14,8%, або 1856,9 млрд грн. Серед найбільш популярних касових операцій з видачі готівки зазначено:

  • операції з використанням платіжних карток – 74,7%;
  • придбання іноземної валюти у клієнтів – 8,1%;
  • підкріплення операторів поштового зв’язку – 5,2%.

Основними джерелами надходжень готівки до банківських кас стали операції клієнтів із платіжними картками (33,6%), торгова виручка (32,1%) і виручка від інших видів послуг (12,4%). На сайті Нацбанку йдеться про те, що з 21 листопада поточного року українським фінкомпаніям буде заборонено приймати при транзакціях російські рублі. Днями фінрегулятор опублікував відповідну постанову, де зазначається, що нове правило торкнеться лише депозитних рахунків користувачів.

Нагадаємо, цього тижня Нацбанк представив концепцію створення в Україні системи миттєвих платежів. Ідея полягає в тому, щоб дати можливість вітчизняним споживачам здійснювати швидкі та зручні грошові перекази за допомогою звичних каналів зв’язку.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

З 18 по 23 жовтня НБУ викупив на міжбанківському валютному ринку $350,1 млн. У зазначений період фінрегулятор здійснював операції тільки з купівлі іноземної валюти. З усього обсягу угод по інвалюті $20 млн НБУ викупив за кращим курсом (Matching), решту $330,1 млн – за єдиним. У пресслужбі зазначають, що за минулі майже десять місяців НБУ викупив на міжбанку близько $2,37 млрд. У свою чергу, продано всього $197 млн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Нацбанку розповіли про споживчі кредити: який банк пропонує найнижчі відсоткові ставки?

За матеріалами сайту bank.gov.ua

google news