close-btn

У Києві викрили групу хакерів, які викрали 2 млн гривень бюджетних коштів

Злочинці проникали в комп’ютерні мережі державних установ та змінювали реквізити одержувачів грошових переказів на свої

Подільська окружна прокуратура Києва завершила досудовий розгляд кримінальної справи щодо організованої групи хакерів, які протягом 2021 року неодноразово розсилали вірусне ПО на електронну пошту урядових організацій та великих приватних фірм, що дозволило їм незаконно заволодіти грошовими коштами у розмірі понад 2 млн грн. Під удар потрапили насамперед бюджетні організації та відомства держави.

У ході слідства було встановлено, що злочинці виявили низку вразливостей у програмному забезпеченні, яке зазвичай використовується бухгалтеріями підприємств. Хакери розсилали заархівовані шкідливі програми, які після попадання на робочі комп’ютери давали повний віддалений доступ до вмісту та файлової системи.

Потім злочинці змінювали платіжні реквізити одержувачів і перераховували кошти на підконтрольні розрахункові рахунки для їхнього подальшого переведення в готівку і розподілу між членами групи. Фігурантам висунуто звинувачення за ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 190 та ч. 2 ст. 361 КК України. Наразі матеріали справи готуються до передачі до суду, а обвинувачених взято під варту.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

Одна з найбільших криптобірж зазнала хакерської атаки. Представники Bitmart говорять про крадіжку $150 млн активів користувачів. Проте експерти Peckshield, що займається проблемами кібербезпеки, оцінюють збитки у $196 млн. На сьогоднішній день Bitmart є однією з найбільших у світі криптобірж.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дурна помилка «розумного контракту» дозволила хакерам вкрасти $31 млн

google news