close-btn

У Нацбанку назвали основні причини гальмування економіки України

Фінрегулятор переглянув прогноз щодо ВВП на поточний рік з 3,8% до 3,1%

З січня до червня 2021 року темпи відновлення економічної активності всередині країни дещо відставали від раніше озвучених прогнозів. Ситуація змінилася у другій половині року. Передумовами цього стали реалізація відкладеного попиту, приплив додаткових інвестицій і рекордний врожай. Про це повідомляється в останньому звіті НБУ.

Проте експерти банку звертають увагу на той факт, що при нинішньому зростанні цін на енергоресурси та високій захворюваності серед населення зростання ВВП у грудні 2021 року, швидше за все, не перевищить 3,1%. Загалом вплив карантинних обмежень на річний ВВП 2021 року оцінено в -0,8 п.п. Таким чином, ймовірний сценарій зростання вітчизняної економіки, на думку експертів фінрегулятора, передбачає зниження з 3,8 до 3,1%.

Крім того, глобальні проблеми з логістичними ланцюжками в поєднанні зі зростаючими цінами на енергоносії стануть основними перешкодами на шляху зростання української економіки і у 2022 році, йдеться у звіті. З огляду на це НБУ переглянув прогноз зростання ВВП у 2022 році з 4% до 3,8%. У 2023 році економіка зросте на 4%.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

Станом на 1 вересня український малий бізнес зберігав на рахунках 58 млрд грн, що є найвищим показником за останні дев’ять років. Про це повідомляється на сторінках інформаційного ресурсу “Опендатабот”. За даними Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, лише за поточний рік ця сума збільшилась на 9%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні зростають борги із зарплат: названо цифру

За матеріалами сайту bank.gov.ua

google news