close-btn

10 видів криптовалют: Пояснення та приклади

У цьому посібнику ви дізнаєтеся про різні види криптовалют, які зараз існують

Криптовалюта — це новий вид цифрового активу, який існує в децентралізованій мережі, яка називається блокчейном. Термін складається з двох частин: «крипто», що є скороченою версією слова «криптографія», та «валюта», що означає грошове вираження вартості або просто «гроші». Криптографія відноситься до вивчення методів або процесів для забезпечення безпеки зв'язку між двома сторонами. Таким чином, у сукупності «крипто» + «валюта» відносяться до цінних цифрових активів, які можна використовувати як гроші та безпека яких захищена за допомогою криптографії.

Наведено вище загальне визначення для позначення всіх типів криптовалют. Як ви дізнаєтеся з цього посібника, деякі активи можуть не підпадати під цю ухвалу, але всі вони є криптовалютами в тій чи іншій формі. Однак перед тим, як братися до читання, важливо запам’ятати, що Біткоїн (Bitcoin) є першою криптовалютою, тому має статус окремого активу поза категоріями. Інші блокчейн-проєкти можна розділити на кілька видів.

Службові токени

Службові токени (utility tokens) головним чином існують як елементи спеціальних можливостей на блокчейнах, які вони представляють. Для спрощення розуміння можна сказати, що такі токени — це валюта в якійсь комп’ютерній грі. Де купити ресурси ви можете тільки за певне золото, яке випускає сама гра. З криптовалютами все так само. Існує проєкт та його токен. Щоб сплатити транзакцію в мережі будь-якого блокчейна, необхідно мати у гаманці токен цього блокчейна. Ви повинні купувати Utility токен, якщо хочете працювати з екосистемою його проєкт.
Найпопулярніші службові токени це:
  • Ефір (ETH) — це нативна монета на блокчейні Ethereum, яка є шлюзом для смарт-контрактів для доступу до Ethereum Virtual Machine (EVM);
  • Binance Coin (BNB) був створений для оплати комісій на біржі Binance, але згодом перетворився на поширений utility-токен з більш ніж 120 варіантами використання;
  • Basic Attention Token (BAT) відіграє важливу роль у належному стимулюванні різних гравців в екосистемі браузера Brave, включаючи рекламодавців, творців або видавців контенту та користувачів Інтернету.
Інші відомі службові активи включають: Golem (GNT), OmiseGo (OMG) та 0x (ZRX).

Платіжні криптовалюти

Як випливає з назви, йдеться про криптоактиви, що використовуються для оплати різних товарів та послуг. По суті, всі активи можуть бути формою передачі вартості, але лише деякі з них можуть бути використані як гроші.
Щоб вважатися платіжним, актив повинен відображати такі якості грошей:
  • Портативність — означає, що токен можна легко переміщати з одного місця в інше; Подільність — монета або токен можуть бути розділені для використання та для обміну;
  • Прийняття — наскільки добре актив може бути прийнятий користувачами як платіжний засіб;
  • Довговічність — фізичні форми грошей мають пройти тест на довговічність, під час якого буде доведено, що матеріал, з якого вони виготовлені, прослужить довгий час. Це менше турбує цифрові активи, але певною мірою інвесторам все ж таки важливо враховувати довговічність проєкту.
Ось кілька прикладів криптовалют, які можна використовувати для оплати:
  • Біткоїн (BTC) – перша криптовалюта;
  • Bitcoin Cash (BCH) — форк блокчейна Біткоїна;
  • Dogecoin (DOGE) — монета-мем, улюблениця Ілона Маска;
  • Litecoin (LTC) є другим після Namecoin форком Біткоїна і має лише невеликі відмінності від нього, наприклад, вища швидкість обробки транзакцій;
  • Dash (DASH) – платіжна мережа, орієнтована на конфіденційність.

Стейблкоїни

Стейблкоїни — це криптовалюти, вартість яких прив’язана до вартості більш стабільних активів. В результаті існує чотири різні види стейблкоїнів:

  • Забезпечені фіатом стейблкоїни — це найбільш поширені стейблкоїни з найбільшою часткою ринку. Їхня вартість прив’язана до вартості традиційної валюти, такої як долар США, наприклад. Провідні стейблкоїни – Tether (USDT), USD Coin (USDC), TrueUSD (TUSD) та Binance USD (BUSD) – прив’язані до долара США;
  • Криптозабезпечені стейблкоїни — ці криптовалюти отримали свою цінність від інших, більш відомих криптовалют, таких як Біткоїн. Ідея може здатися безглуздою з огляду на те, що криптовалюта неймовірно нестабільна. Тому монети цього типу зменшують ризики через надмірне забезпечення, гарантуючи таким чином, що можуть поглинути дикі коливання ціни базового активу. Хорошим прикладом є DAI від MakerDAO, забезпечений Ethereum. DAI створюється, коли користувач відправляє деяку кількість ETH до смарт-контракту, який і випускає токен. Цей тип смарт-контрактів називається «Заставні боргові позиції» (Collateralized Debt Position, СDP) і гарантує, що токени, не забезпечені ETH, створити неможливо;
  • Алгоритмічні стейблкоїни — це новий тип стейблкоїнів. Ці токени унікальні тим, що не мають застави. Стабільність їхньої ціни забезпечують алгоритми, смарт-контракти або користувачі, які з ними взаємодіють. Щоразу, коли попит на алгоритмічний стейблкоїн зростає, карбуватимуться нові токени, щоб знизити ціну до цільового рівня. Якщо попит на монету знижується, токени викуповуються та спалюються, щоб зменшити оборотну пропозицію та збільшити ціну. Найвідомішим чи сумнозвісним прикладом алгоритмічної стабільної монети була TerraUSD (UST). Іншими відомими стейблкоінами на основі алгоритмів є FRAX, FEI та RAI;
  • Стейблкоїни з товарним забезпеченням — як випливає з назви, ці стейблкоїни підтримуються реальними активами, такими як дорогоцінні метали та нафта. Утримуючи стабільну монету, забезпечену товаром, власник, власне, володіє часткою матеріального активу у світі. Деякими прикладами таких стейблкоїнів є Tether Gold (XAUT) та PAX Gold (PAXG), обидві з яких відстежують ціну долара США та підтримуються золотими резервами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стейблкоїни: все, що потрібно знати про майбутнє цифрових грошей

Біржові токени

Біржові токени – це службові токени, які використовують усередині екосистеми криптобіржі для оплати послуг та як інвестиційний актив для хеджування ризиків під час падіння ринку. Такі токени також надають користувачам різні бонуси та переваги при роботі з біржовими інструментами та продуктами.

Більшість провідних криптобірж випускають свої токени:

  • Біржа Binance — Binance Coin (BNB);
  • Біржа Crypto.com — токен ланцюжка Cronos.org (CRO);
  • Біржа Huobi — токен Huobi (HT);
  • Обмін KuCoin — Акції KuCoin (KCS);
  • Uniswap DEX — токени UNI.

Мем-монети

Мем-монети — це криптовалюти, створені через використання феномену мемів у соціальних мережах. Незважаючи на причину свого походження, деякі мем-монети стали помітними криптовалютами і сильно зросли у ринковій вартості.

Перша і найбільша мем-монета з ринкової капіталізації — Dogecoin (DOGE) — була створена для розваги інженерами-програмістами Біллі Маркусом і Джексоном Палмером ще в 2013 році.

Ринкова вартість Dogecoin з роками зростала, завдяки чому вона увійшла до десятки найцінніших блокчейн-мереж. Було й кілька інших криптовалют, які прагнули повторити успіх DOGE. Примітним серед них є проєкт Shiba Inu (SHIB), який також зазнав вибухового зростання після запуску у серпні 2020 року.

Криптовалюти GameFi

GameFi — термін, який є усічення слів «ігрові фінанси» і поєднує у собі ідеї як децентралізованих фінансів (DeFi), і невзаємозамінних токенів (NFT).

У групу GameFi входять всі токени з ігор метавсесвіту, включаючи такі проєкти, як Axie Infinity (AXS/SLP), Splinterlands (SPS/DEC), Alien Worlds (TLM), Decentraland (MANA/LAND) та The Sandbox. Більшість GamiFi-токенів використовуються як службові для заохочення гравців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повне керівництво для батьків із цифрових ігрових валют

Цифрові валюти центральних банків (CBDC)

Криптовалюти як цифрові платіжні рішення стають все популярнішими, тому центральні банки виявляють інтерес до розробки власної відповіді на ці технології у вигляді CBDC. CBDC — це цифрові варіанти національних валют, контрольованих центральними банками.

Мета створення криптовалюти цього виду полягає в тому, щоб запозичити деякі бажані характеристики цифрових активів, такі як безпека, низькі транзакційні витрати та швидкий час виконання, але зберегти контроль над попитом і пропозицією.

За даними МВФ, майже 110 країн світу активно розглядають впровадження CBDC, а деякі вже розпочали їхнє розгортання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: CBDC: Які країни використовують, запускають або тестують свої власні CBDC: Які країни використовують, запускають або тестують свої власні цифрові валюти

Токени безпеки (Security Tokens)

Токени безпеки — це цифрові еквіваленти традиційних цінних паперів, таких як акції чи права власності, але існуючі на блокчейні. Цей вид активу вже має юридичне обґрунтування створення, також на ці токени можна отримувати дивіденди.

Security токени найчастіше використовуються в блокчейні Ethereum відповідно до стандарту ERC-1400. Випуск цих токенів називається безпечною пропозицією токенів (STO), і ці заходи проводяться відповідно до фінансових правил, встановлених такими агентствами, як Комісія з цінних паперів та бірж (SEC) США або Швейцарський орган з нагляду за фінансовим ринком.

Прикладами токенів безпеки є BCap Blockchain Capital, SPiCE VC, Sia Funds та Science Ventures.

Обгорнуті токени (wrapped token)

Обгорнутий токен (wrapped token) — це копія криптоактиву, що існує в іншому блокчейні, але прив’язана до вартості оригінального токена. Він називається обгорнутим, тому що вихідний актив розміщюють у свого роду цифровому сховищі, яке дозволяє створювати копію токена в іншому блокчейні.

Найпопулярнішим обгорнутим токеном на сьогодні є Wrapped Bitcoin (wBTC). WBTC — це токен стандарту ERC-20, вартість якого прив’язана до BTC, що дозволяє ефективно використовувати Біткоїн у мережі Ethereum. По суті це токенізована версія Bitcoin на Ethereum. В ідеалі ціна 1 WBTC завжди повинна дорівнювати 1 BTC.

Обгорнуті токени створюються в процесі «карбування» та «спалювання». Щоб створити 1 WBTC, зберігач заблокує 1 BTC у смарт-контракті, і навпаки, щоразу, коли він захоче викупити свій 1 BTC, він спалить WBTC, отримавши однакову кількість біткоїнів назад.

Іншими відомими обернутими токенами є Wrapped NXM (WNXM), renBTC (RENBTC), renDOGE (RENDOGE) і Wrapped Ether (WETH).

Монети конфіденційності

Монети конфіденційності — це криптовалюти, які можуть приховувати або заплутувати транзакції в блокчейні для підтримки вищого рівня анонімності. Серед таких активів є Monero (XMR), Zcash (ZEC), Verge (XVG), Beam і Grin. Dash також входить до списку, оскільки він забезпечує додаткову анонімність, хоча монета не класифікується як актив для забезпечення конфіденційності.

Іншими яскравими прикладами монет, орієнтованих на конфіденційність, є PIVX (PIVX), Decred (DCR) та Horizen (ZEN).

Бонус: невзаємозамінні токени (NFT)

Non-fungible tokens були створені для перенесення в блокчейн прав на володіння унікальними активами. Наприклад, антикваріатом, витворами мистецтва, 3-D моделями, ігровими предметами та іншим. Кожен токен є унікальним і його не можна замінити іншим. Особливою популярністю користуються NFT у спільноті колекціонерів.

Найпопулярніші NFT-колекції це Bored Ape Yacht Club (BAYC), EVERYDAYS: The First 5000 Days від Beeple та CryptoPunks.

Нині немає єдиного способу класифікації цифрових активів. Криптовалютний простір все ще розвивається, і регулярно з’являються нові розробки та інновації. З цієї причини ви повинні сприймати ці класифікації як прості посібники, що допоможуть вам розрізняти найпоширеніші криптовалюти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: NFT лише імітація власності: факти та вигадки

google news