close-btn

Компенсація за зруйноване через війну житло: як це працюватиме в Україні

Варто зазначити, що механізм компенсації досі не визначений українською владою.

https://realestate.24tv.ua/

Внаслідок війни з Росією близько 800 тисяч українців втратили житло. Це понад 15 мільйонів квадратних метрів квартир та будинків. Про це повідомила заступник голови Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади Олена Шуляк. Вона також додала, що близько 220 тисяч людей уже подали заявки на компенсацію за зруйноване житло. Як працюватиме компенсаційний механізм в Україні, розповідає видання. VisitUkraine.

Варто зазначити, що механізм компенсації досі не визначений українською владою. Компенсація за зруйноване житло має здійснюватися відповідно до проекту закону 7198, який лише прийнято за основу, але ще не прийнято до закону. Цілком імовірно, що до документу ще вноситимуться зміни та доповнення, але основні моменти вже можна взяти з нього. Але варто пам’ятати, що у разі ухвалення закон набуде чинності через два місяці після його опублікування, якщо не вказано інше.

Хто матиме право на компенсацію

Громадяни України, які є власниками пошкодженого чи зруйнованого житла; особи, які придбали житло на стадії будівництва або мали власне незавершене будівництво; члени житлово-будівельних кооперативів, які купили приміщення кооперативу, але не оформили нею право власності. Право на компенсацію матиме спадкоємці вищезгаданих осіб. Законопроект також передбачає компенсацію за відновлення спільного майна для кондомініумів, які керують багатоквартирними будинками та кооперативами.

Етапи отримання компенсації

По-перше, потрібно подати заяву, це можна зробити через портал «Дія», або звернувшись до центру адміністративних послуг, органів соцзахисту чи нотаріуса. Далі заява має бути розглянута спеціальною комісією, яка буде створена виконавчим органом місцевої ради як тимчасовий колегіальний орган. Законопроектом передбачено, що розгляд відбудеться протягом 30 днів з моменту подання заяви. Наступним етапом є фактичне надання компенсації.

Порядок надання компенсації буде встановлено Урядом окремо. При цьому очікується, що вона поширюватиметься на випадки знищення та пошкодження нерухомого майна, що сталися після оголошення воєнного стану 24 лютого 2022 року. Сама заява про компенсацію може бути подана в період дії військового стану в м. Україні та протягом 90 календарних днів після її припинення чи скасування.

Які є способи отримання і розмір компенсації

Що стосується розміру компенсації, то про конкретні суми та коефіцієнти поки не йдеться, належить розробити методику оцінки. Але, згідно із законопроектом, розмір компенсації визначатиметься за результатами оцінки вартості відновлення житла з урахуванням ступеня його пошкодження. Максимальний розмір компенсації за житло не може перевищувати 150 квадратних метрів за одну ділянку нерухомого майна. Якщо власник зруйнованого будинку хоче отримати нерухомість, вартість якої перевищує максимальну суму компенсації, то різницю доведеться доплатити власним коштом.

Хто матиме переважне право на отримання компенсації

Компенсація надаватиметься у порядку надходження заяв. Але пріоритет буде відданий багатодітним сім’ям, інвалідам І та ІІ груп, учасникам бойових дій та сім’ям загиблих ветеранів війни.

Коли і скільки чекати на компенсацію

В даний час невідомо. Етап повоєнного відновлення України буде тривалим. Крім того, як уже зазначалося, досі немає чіткого механізму надання компенсації. А ось власникам зруйнованого чи пошкодженого житла рекомендується ретельно фіксувати усі пошкодження та повідомляти про них. А також перевірити наявність необхідних документів, які б підтверджували право власності на житло. У разі їх втрати слід звернутися до відповідних органів для відновлення. Якщо в будинку завдано незначних ушкоджень, які господарі можуть усунути самотужки, то рекомендується не затягувати з ремонтом. Але також ретельно фіксуйте всі збитки, щоб потім мати можливість отримати компенсацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які навички для роботи зі штучним інтелектом будуть найбільш затребувані в Україні

 

google news