close-btn

Хакер відновив гаманець із біткоїнами від 2016 року. Чи була варта гра свічок?

Отримати доступ до втраченої криптовалюти, яка зросла в ціні в десятки або сотні разів – все одно, що відшукати стародавній скарб. Але в цій історії все не так райдужно, як хотілося б її герою

Історії про знайдені через роки біткоїни привертають дуже багато уваги навіть тих, хто майже не цікавиться цифровими активами. Як і історії про назавжди загублені. Спроба відомого комп’ютерного інженера та хакера Джо Гранда відновити доступ до забутого криптогаманця, на жаль, обійшлася без знахідки у мільйони доларів.

На своєму YouTube-каналі Гранд поділився історією про те, як допоміг водієві автобуса Лавару із Сіетла вивести біткоїни зі свого старого мобільного телефону. Експерт очікував, що знахідка потенційно може коштувати «мільйони доларів», тож погодився допомогти. Загалом Лавар придбав монети ще в липні 2016 року «дуже неординарним способом» — він купив біткоїни у якогось чоловіка в кафе, після чого перевів їх на свій криптогаманець на старому смартфоні Samsung Galaxy S3.

Пізніше Лавар перестав користуватися телефоном і забув про нього, як і про криптогаманці на пристрої. Воно знову потрапило йому на очі у 2021 році, але горе-інвестор вже не міг пригадати комбінацію графічного ключа для розблокування смартфона, тобто отримати доступ до нього. Тоді він і звернувся до Гранда, побачивши його канал.

Ось відповідний ролик, в якому описано всі деталі ситуації. Рекомендуємо подивитися, якщо ви сприймаєте англійську мову на слух:

Програміст вдався до невеликих апаратних маніпуляцій: він викачав пам’ять пристрою і з’ясував заповітний патерн графічного пароля — ним виявилася латинська L на екрані. Лавар відкрив свій криптогаманець і виявив там всього 0.00300861 BTC — а це трохи більше $105, хоча до сьогодні ця частина біткоїну подешевшала аж до $63.

Інакше кажучи, час фахівця навряд чи коштував отриманий прибуток. Однак чомусь власник криптовалюти не пам’ятав про відносно невеликий обсяг монет — невідомо. Швидше за все, за роки інформація просто була забута, а відчуття неймовірного зростання курсу монет з 2016 року аж до сьогоднішнього дня змусило інвестора завищити власні очікування.

Важливо згадати, що більшість із придбаних Лаваром біткоїнів раніше вирушила на адресу криптоміксера BitBlender, який перестав працювати ще в 2019 році. Нагадаємо, криптоміксери – спеціальні платформи, які дозволяють власникам монет заметати їхні сліди. Інакше кажучи, відправити крипту з однієї адреси та отримати її на іншу. Причому криптоактиви зазвичай відправляються кількома партіями, через що відстежити їх дуже важко.

Як зазначив один із коментаторів під відео, навіть якби всі BTC були на місці, їхня вартість зараз становила б трохи більше 12 тисяч доларів, тобто Лавар точно не став би мільйонером.

За матеріалами 2bitcoins.ru

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

google news