close-btn

Як українські стартапи підкорюють світ: Slush 2022

Громадська організація «Evolve» та Advicera за підтримки Українського фонду стартапів (USF) організували першу в історії офіційну делегацію України на Slush 2022, яка проходила 17-18 листопада. Всього було відібрано 10 стартапів, розповімо про них детальніше

Slush 2022

Slush 2022 Фото: slush.org

Slush — це видатний міжнародний стартап-захід, який щорічно (з 2008 р.) проводиться у Гельсінкі, Фінляндія. Його мета — об’єднати під одним дахом найкреативніших людей з усього світу та допомогти їм у розвитку власних стартапів, залучити інвесторів, стати більш відомими та успішними.

За останні роки Slush став магнітом для інвесторів (наразі їх 2600), створив онлайн-медіа Soaked by Slush та власну навчальну програму Slush Academy.

Подія Slush 2022 — це два дні насиченої програми на додаток до кількох паралельних заходів, менторства та зустрічей.

Цьогоріч у заході прийняла участь і українська делегація, яка складалась з 10 стартапів. Вони отримали підтримку від PwC Finland, Illusian Family Office та Aiven, а саме безкоштовний стенд, вхідні квитки, проїзд та проживання.

«Мета проєкту — продемонструвати стійкість українських стартапів в умовах війни та сприяти зміцненню партнерських відносин з фінською стартап-екосистемою», — зазначили в Українському фонді стартапів (USF — Ukrainian Startup Fund), який власне і займався пошуком представників української делегації.

Що таке Український фонд стартапів та як обиралась делегація на Slush 2022

Ukrainian Startup Fund — це державний фонд, створений за ініціативи уряду України у 2018 році, головна ціль якого — сприяти створенню та розвитку технологічних стартапів на ранніх стадіях (pre-seed та seed) для подальшого підвищення їхньої конкурентоспроможності.

Щоб стати учасником української делегації на Slush 2022, стартапи повинні були відповідати трьом основним критеріям, які передбачили в USF:

  • позиціонуватися як український (це має бути зазначено на сайті та на всіх загальнодоступних ресурсах, таких як Crunchbase) та мати українську юридичну особу;
  • мати MVP та traction;
  • мати англомовного засновника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як розвиваються українські стартапи: ТОП-7 найперспективніших проєктів

Slush 2022

Slush 2022 Фото: Ukrainian Startup Fund

Хто увійшов до української делегації на Slush 2022

30 вересня Ukrainian Startup Fund та спеціалізоване журі відібрали 10 стартапів, які представили Україну на Slush Helsinki 2022.

«Ми регулярно підтримуємо стартап-делегації для надання їм можливості взяти участь в таких міжнародних подіях, щоб показати світові інноваційний потенціал нашої країни, продемонструвати унікальні українські tech продукти. Такі глобальні майданчики, як Slush, відкривають для стартапів нові можливості — для презентації своїх продуктів, залучення інвестицій, створення нових колаборацій. Це дієвий інструмент для подальшого зростання стартапів», — зазначив Павло Карташов, директор Українського Фонду стартапів.

До десятки обраних увійшли:

  1. Releaf Paper — перший у світі виробник паперової упаковки з опалого листя. Він є екологічно чистим, біологічно розкладається та не містить деревної целюлози. Місія Releaf Paper — виробництво екологічного паперу з біовідходів без шкоди для довкілля.
  2. S.Lab — українська інноваційна компанія, яка створила по-справжньому «зелену» упаковку, що складається лише з двох рослинних компонентів — конопель та міцелію. Ця упаковка є природною заміною полістиролу (або пінопласту) і на 100% біологічно розкладається (всього за 30 днів після використання).
  3. i3 Engineering — експерт у рішеннях для «розумного дому». Серед робіт стартапу — контролери, програмне забезпечення та мобільний додаток.
  4. Revisior — сервіс зворотного зв’язку з клієнтами та NPS, який формує позитивну репутацію бренду за рахунок підвищення якості обслуговування та допомагає бізнесу швидко виявляти та вирішувати проблеми клієнтів.
  5. INPUT SOFT — веб-платформа для компаній авіаційної галузі: допомагає оптимізувати ресурси, знизити витрати, збирати та аналізувати дані в аеропортах.
  6. Akurateco — постачальник сертифікованого програмного забезпечення, що включає низку платіжних інструментів і послуг, зокрема, white-label рішення, що дозволяє користувачам володіти наскрізним, готовим до використання шлюзом PCI DSS. Платформа має понад 200 підключень до банків та способів оплати у всьому світі, доступних через єдину платформу.
  7. Knopka — система, що автоматизує догляд за пацієнтами на лікарняних ліжках (рішення для термінового виклику для стаціонарів лікарень чи будинків престарілих, контролює, що пацієнтові нададуть допомогу за три хвилини).
  8. FRUITTORG — агроплатформа B2B, яка оптимізує співпрацю між фермерами та бізнесом, супроводжуючи обох на кожному кроці торгового процесу, таким чином зменшуючи ланцюжок постачання свіжих продуктів.
  9. AirLaw.Pro — це юридична технологічна компанія, персоналізований, проактивний, безкоштовний сервіс підтримки авіапасажирів, створений з використанням АІ технологій для захисту прав клієнтів.
  10. Module — це конструктор додатків No Code (без коду), спеціально розроблений для того, щоб люди без будь-яких технічних навичок та знань мали можливість самостійно створити бізнес-додаток.

Також Україну представлял стартап Zeely який створив мобільний додаток для малого бізнесу на основі штучного інтелекту, — дозволяє за декілька секунд завантажити web store й одразу запустити промо в соціальних мережах — Facebook, Instagram, Google и TikTok.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найгірші та найкращі країни для ведення бізнесу та відкриття стартапів — рейтинг

Slush 2022

Slush 2022 Фото: event.businessfrance.fr

Переможці та нагороди Slush 2022

Спочатку, серед 1200 конкурентів на техвиставці Slush 2022, перше місце журі віддало стартапу із російським корінням Immigram. Це платформа B2B SaaS, яка дозволяє британським працедавцям знаходити та приймати на роботу людей з усього світу, зокрема, з росії. Але таке рішення викликало бурю негативних емоцій, особливо серед європейської стартап-спільноти. Після цього Slush провели перевірку Immigram та позбавили їх нагороди.

Також за результатами голосування на другому місці опинився Sociability (британський розробник мобільних додатків, які допомагають людям з обмеженими можливостями знаходити доступні місця), а на третьому — український Zeely.

Головна нагорода Slush 100 Pitching Competition — інвестиції розміром 1 млн євро від п’яти найкращих європейських фондів: Accel, General Catalyst, Lightspeed Venture Partners, NEA та Northzone.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Керівник Flipkart попереджає стартапи про потрясіння і кризу фінансування

Колишній гендиректор PayPal закриває власний стартап Nirvana Money

Фінтех і штучний інтелект: Топ-10 стартапів, що розробляють інноваційні фінансові технології

google news